En av kvällarna vid en av våra jakter 2014

Om

Jag köpte min första Engelska Setter, Högfjällshundens D-Boss, sommaren 2003.  Redan vid bokningen frågade uppfödaren om jag skulle jaga och gå jaktprov och jag svarade att jag inte hade någon jägarexamen men att något jaktprov kunde jag gå och tänkte att “hur svårt kan det vara att få hunden att sitta”. Valet av ras var pga deras lugna sätt inomhus och deras fart och inte minst lyhördhet och viljan att ha kontakt med mig utomhus i jakten.

Boss sprang rakt in i våra hjärtan och mitt intresse för fågeljakt började ta fart. Jag tog jägarexamen och rätt snart fanns min andra Engelska Setter, Myrhedens J-Rossi, i familjen. Inom kort kom även en svart bestämd vacker dam in i huset, denna gång en Gordon Setter, Zettertjärns Iza.

September 2012 föddes min prinsessa, Högfjällshundens Q-Snöa. En hund som redan från start  tog oerhörd stor plats i mitt hjärta. En hund som jag vid några tillfällen har gått ner från fjället med klumpen i halsen och känt en oerhörd glädje över att få vara med och se utvecklas.

Likväl som att jakten ska fungera så ska mentalitet och hälsa värdesättas högt och för att inte glömma att exteriören ska vara enligt standard för bästa funktion. Med stor sorg och rejält jack i mitt hjärta så fick Snöa en Neurologisk sjukdom när valparna var dryga 5 veckor och fick därmed somna in. Sjukdomen är inte genetisk, vi hade maximal otur!

Lykka är en av de valpar som mista sin mor när hon var 5 veckor. Hon är jakthunden som går i mycket bra sök och har en noggrannhet där andra många ggr springer förbi. Det resulterar ofta i fågel!  Lykka fungerar som jakthund på både fjäll och i skog och det värdesätter jag högt.

Glada är från Lykka och den unga hunden i familjen. Hon visar enorm jaktlust, mycket motor och ett lugn här hemma och i vardagen. Tankar och förhoppning med Glada är att hon ska fungera att jaga i både skog och på fjäll.

Idag lägger jag nästan all min lediga tid för att få jakta på fjället och skogen men planerar att med jämna mellanrum att gå något jaktprov för att få dokumenterad jaktduglighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *