Västgård Game Fair

Sista helgen i juli är det dags för den fina Lantliv & vildmarksmässan i Kall. Under söndagen var det även en officiell utställning som NNFK ordnade för de Brittiska stående fågelhundarna.

Då mässan är mitt i semestertider ville jag ej knyta upp mig själv utifall jag skulle iväg på annat. Men när jag fick höra att Stina behövde hjälp med en av sina pojkar Jalmar och Ture var det inte svårt att tacka ja till en hjälpande hand.

På utställningen ställdes Prima, Pax, Jenta, Jalmar och Ture.

Den som kom längst var lilla söta Prima som blev BIR valp och slutade på BIG valp 3.

Jenta Very Good, Jalmar Very Good, Ture Good och Pax HP.

Det här var nog sommarens sista utställning och nu är det endast några veckor kvar tills jakten börjar. Men innan dess, försök att pressa ur det sista av sommaren innan härliga dagar på fjället väntar.

Liten träff med fem valpar från P-kullen

Jag bjöd in till träff med P-kullen. Fem av valparna bor inom en radie på 10 mil och vi samlade dessa för lite anpassad träning och med olika tips.

Pax, Prima, Pärla, Pixie och min Pingla var med och vi startade träningen med att låta dem ligga kvar i bilburen med luckan öppen. Sedan tränade lite linföring sitt/stanna kvar och inkallning. Valparna upplevs som väldigt samarbetsvilliga och framåt.

Efter träningen blev det lite tips och “tänk på” då det fanns frågor och funderingar. Nu har vi alla hemläxa innan nästa träff är om ca 3 veckor.

Tack till er som var med, så roligt att se hur ni jobbar m era hundar.

Sommartider

Sommartider betyder inte bara sol, bad och sköna dagar i hängmattan. Det betyder även utställningar, inte minst för Helags som är flitig besökare i ringen. Killen har nu samlat ihop 6 st CK varav 3 st med Cert! Värt att beakta att han endast är 1.5 år! Även Sixten har visat sig i ringen och fick Excellent. Mina flickor Glada och Jilla fick Very Good och behöver få mer päls och växa på sig. I uppfödargrupp är vi då gemensamt fina och rastypiska med HP på stora utställningen i Alfta som SKK/Hälsinglands Kennelklubb arrangerade.

Uppfödargrupp HP

Sommartider betyder även träning, träning och träning. Vi tränar på för fullt i alla möjliga modeller och det känns riktigt bra. Vi har haft två träffar och vid båda tillfällena har grupperna varit fullbokade. Otroligt roligt att se det engagemang ni har! Det kommer ni ha tillbaka till hösten då ni har en mer följsam hund! Bravo!!! Tack till alla inblandade!

Träning

Sommartider försöker jag även klämma in HD röntgen och denna sommar är inget undantag. SetterWalls Jazza HD B, SetterWalls Jilla HD B, SetterWalls Häxa HD B, SetterWalls Sixten HD B och SetterWalls Skum HD A. Stort tack till er alla som röntgar era hundar, det ger mig en bra utvärdering av min avel! Jag håller andan varje gång och än har ingen av mina valpar röntgats med C eller sämre.

Jilla HD B

Utställningstider

Nu har utställningstiderna dragit igång och det är intensiva dagar för Helags. Killen som med sin unga ålder redan tagit två st CK och ett R-Cert. Stort grattis till Marica och Göran!

Jilla kommer troligen att ställas vid någon av sommarens utställningar, jag har bara inte tagit beslut om vart och när.

Jilla och Häxa kommer även att göra sin röntgen under sommaren. Går allt som önskat så kommer de träffa en kärlek under nästa år. Men först väntar röntgen och några fler jaktprov och massoooor av jaktdagar. Vi försöker ta en sak i taget.

Välkommen till flocken Pingla

De här åtta veckorna gjorde nog världsrekord i att gå fort. Från att Glada fick 9 valpar och till dagen leverans har det varit en ynnest att vakna på morgon och säga lite sömnigt “godmorgon valparna”. Inte en natt har de hållt mig vaken, de har liksom bara funnits där med sina nyfikna vakna ögon och glada kynne. I vanliga fall brukar man vakna av stinkande bajslukt och att de busar högljutt men inte dessa, nästan lite likt tjuren Färdinand.

Men hur det än är så kommer man till dagen leverans och nu sitter jag här med en liten Pingla. SetterWalls Pingla gör Lykka, Glada och Jilla sällskap i flocken. Den återkoppling som kommer är att valparna i fortsätter att vara trevliga i sina nya familjer. Valparna hamnade i Dalarna i söder och Luleå i norr.

Jag önskar valpköparna stort stort lycka till!!!

SetterWalls Pingla

Jilla

Nyss hemkommen efter ett mycket fint och välordnat prov i Sälen på jaktårets sista dag.

Jilla sticker ut på flera sätt. Hon är inte minsta lik sin mor Lykka eller halvsyster Glada. Hon har iof en tydlig av och påknapp men så vaken och framåt, det är full fart eller sova som gäller. Vi har varit ute rätt mycket både under hösten och våren, det går av bara tusan när hon är i släpp. Jag upplever henne lite sen i utvecklingen (eller iaf senare än de andra hundarna jag har) men nu känns det som att bitarna faller på plats och det blir bara roligare och roligare.

Vid provet i Sälen så visade hon upp ett “Prima-Glimmrande” sök och jag tror jag aldrig varit så glad någonsin över “bara ett sök”. Glada har också utmärkt sök men detta är nog strået vassare. På eftermiddagen i släppet innan henne fanns fågel som stöttes och försvann ner mot granarna. Jag styr ner henne så hon får hämta vinden och sedan vika in mot området. Där nöp mitt skräp till och visade ett stramt stånd, och mycket frisk resning….och lång eftergång. Hon fick därmed 3 UKL och det på nyslagen fågel! Samma dag och parti fick även Helags 3 UKL, ungefär samma scenario där med utmärkt sök men lång eftergång. Grattis till oss Marica!

Nu vilar vi en vecka och sen ska det jobbas med att packa ihop henne, annars kommer inte norden att räcka till för oss framöver. Nyss har hon även haft sitt första löp så snart ska vi göra en röntgen. Jag har även målet att ha godkänd apport inför höstens jakt. Det känns som att sommaren är räddad med massor av rolig träning!

Avslut av jaktåret 21/22

Idag 1 maj och avslut av jaktåret 21/22 med flertalet framgångar fördelat över tre kullar.Det här året har S, J och H kullen varit i UKL och det finns framgångar i alla tre kullarna. Vid årets vinterfjällpokal fanns tre valpar till start uppe i Arjeplogsfjällen.

S-kullen med Sixten i spetsen har visats upp på fjäll och fält. Margareta och Jan har lyckats få till 1x 1 UKL, 1×2 UKL och 1x 3 UKL. Han har även sprungit vänstervarv i Juniorklass och fått Excellent. Utöver Sixten så har Skum, Siri och Storm också startats men inte haft turen att få till det. Sixten och Siri är båda röntgade med HD B. Kullen fyller två år i maj och därmed är tiden i UKL över. Hoppas ni jobbar vidare med era hundar och kan visa er i ÖKL. Generellt kan jag säga att kullen har otrolig jaktlust och som med rätt tyglar kan gå hur långt som helst.

J-Kullen är fortfarande kullen som har några tillfällen kvar i höst för start i UKL. Här har Jenta, Jorm, Jecko, Jazza och Jilla visats upp. Den som nått längst är Jorm som vid både sin och husses första start lyckades med att ta 1 UKL på fjäll. Jilla testade tålamodet på sin matte med att vänta in i sista timmen med att få till 3 UKL på fjäll. Jaura är ännu den enda som är röntgad och det med HD B.

H-Kullen är ännu den unga kullen som har hela hösten kvar i UKL. Där finns Helags och Häxa som visar vart skåpet ska stå. Häxa tog tidigt 2 UKL på skog och sedan har premierna på fält och fjäll även trillat in. Häxa har 1×1 UKL, 2×2 UKL och 1×3 UKL. Helags är premiesamlaren som hittar fågel precis överallt. Om jag inte räknat fel så har han 4×3 UKL och 3×2 UKL. Då kullen ännu är så ung har ingen av dem gjort röntgen ännu.

Nu vilar vi oss i form och njuter av sommarens transportsträcka. Tusen tack för att ni visar upp era hundar.

Välkommen SetterWalls P-kull

Nu har Glada och Nitros valpar välkomnats till världen. Valpningen har gått bra och helt utan kompikationer. Ut kom nio fina valpar som är otroligt jämna i vikt. Glada, supermamman, sköter om den på allra bästa sätt. Det är en ynnest att möta dagen intill valplådan med dessa små liv.

Valet av valpköpare har nog varit det svåraste, intresselistan var lång och jag fick redan innan valpningen hänvisa vidare till andra fina kullar som kommer i närtid.

Jag avser att behålla en tik ur denna kombination, en liten Pingla.

SetterWalls P-kull

Vårvintern är här!

Så har vårvintern kommit till oss. Nu har vi härliga dagar, bortsett från höstens alla färger som blir på fjället, så är vårvintern den femte årstiden min favoritårstid. Iof har jakten slutat här nere i Jämtland men det är fullt lagligt att träna hundar på utsedda marker.

I sportlovstider fick jag äran att gå ut två dagar med Skum och hans lilla familj. Helt ok väder följdes av kanonväder och trygga samarbetsvilliga fåglar. Alla hundarna kom för fågel och Jillas utveckling går rätt fort framåt nu. Det var rätt häftig känsla, nästan som en “nyp mig, jag tror jag drömmer” känsla när Evas Hoit ställer sig, Skum stramar upp sig i kopplet intill matte och Lykka stramar upp sig en bit upp på höjd och Jilla ställer sig i kopplet intill mig. Sååå mäktigt!!!

Idag är Glada på dygn 53. Förra kullen hon hade mötte valparna världen på dygn 61/62. Jag upplever att hon är rätt stor, sen visar det sig om det är luft, vätska, mat eller små valpar. Jag har väldigt svårt att tro att hon kommer gå tiden ut med tanke på att hon är stor. Nu är det vila som gäller för henne och hon lämnas ej ensam from nu.

Eva med Hoit och Skum

Glada dygn 35

Nu har det gått 35 dygn sedan Glada parades med Skedoms Nitro. Jag känner mig rätt säker på att parningen tagit då hon börjar bli lite smårund, få större juver och några dagar matvägrat vilket är väldigt ovanligt för henne.

Den tid som följer behöver nog både hon och jag förbereda oss på vad som komma skall. Om ett par veckor tar jag in valplådan och gör iordning hundrummet så det passar Glada. Nu är det bara resten kvar…..

Parning

SetterWalls Glada är nu parad med Skedoms Nitro.

Båda hundarna var helt med på vad som gällde och de parades med tre hängningar.

Om allt går som önskat så väntas valpar slutet av V. 11. Med leverans 8 veckor senare.

Jag hoppas på stabila valpar med rejält tryck i söket, utmärkt mentalitet, hälsa och exteriör.

Valparna placeras i första hand hos de som är beredda att satsa på jaktprov för att visa upp sin hund.

2021 i backspegeln

Året började i valplådan då Trolla och Miltons (Herrskapets Our Bandit) valpar välkomnades till världen. En kull som brände rejält i hjärtat då inget var sig likt tidigare kullar då två valpar ej ens blev en vecka gamla och Hella som vid tre veckor visade sig vara döv. Frågar mig många ggr om det var en tillfällighet och massa otur?

I mars åkte vi till fjälls med Sixten och hans familj, härliga dagar och otroligt skoj att se hur en S-hund jobbade på. Kring mars började vi även våra dressyrkvällar varananan vecka och det höll vi på med fram till värmen kom i maj. Med de restriktioner som då var med max 8 personer så blev det reservlista, otroligt skoj med ambitiösa valpköpare. Jag fick även glädjen att se hur Storm och Sniff jobbade på i ett blåsigt fjäll i februari/mars. Vi hade en kennelträff på Långtora början av sommaren då uppslutningen var stor.

Tror vi prickade in årets varmaste dag när NNFK hade sin utställning i Järpen där kenneln hade 13 hundar som ställdes ut. Utställningen övergick till grillfest med lekar och tävlingar här hemma. Härligt att se 25 hundar på gården och inte minsta gruff mellan dem.

Augusti och jakten närmade sig och så även jaktproven där Sixten, Skum, Storm, Siri, Jenta, Jazza, Jilla, Helags, Häxa och Lykka startade. Här finns flera vinnare medans Sixten tog 1 UKL, 2 UKL och 3 UKL. Helags 3 UKL, Häxa tog 2 x 2 UKL och 1 UKL. Än en gång stort Grattis och ännu större TACK till er som visar era hundar!

I oktober åkte vi på vår kenneljakt några dagar i Västjämtland där vi hyrde oss ett fjäll med jaktstuga mitt i marken. Det var nog en av mina bättre dagar om man ska räkna antalet fåglar/dag.

December rundas av med ett godkänt HD resultat från Jaura, och förhoppningsvis gör fler hundar en röntgen under början av -22.

Just för stunden så går jag med papperstussen och väntar in att Glada ska börja löpa. Jag gick i tron att Lykka skulle dra igång henne i november men icke. Håller hon sin rytm så ska löpet vara nu vilken dag som helst. Glada planeras att paras med Skedoms Nitro. Jag hoppas på en kull med mycket motor och hög dresserbarhet. Är du intresserad av valp så skicka gärna ett mail till anette.wall@live.se .

2022 blir ett spännande år där valpar ur tre kullar har minst en provsäsong i UKL. Flera valpar bör göra rtg och förhoppningsvis får Glada sin andra kull med valpar.

Det kommer däremot inte bli lika mycket aktiviteter med träningar och jakter detta år, det blir lite av ett mellanår för att senare ha kraft med nya valpar istället.

Jag vill med dessa rader tacka stort till er som jobbar med era hundar i ur och skur. Otroligt roligt att följa er!!! Passar även på att önska er ett riktigt gott nytt och spännande 2022.

Vilken höst!!!

Den började på tidiga provet i Bruksvallarna där vi var flera som startade. J-kullen hade inte vaknat och visste inte riktigt vad de skulle göra på fjället. S-kullen var helt medvetna om vad de gjorde på fjället och de ökade intensitet för var släpp. H-kullen som var för unga för jaktprov var mest ute och jagade och blev fåglarnas skräck.

Första premien trillade in från Jan och Sixten som tog 3 UKL, sedan trillade det fler premier in. Sixten med Jan och Margareta som förare fixade 1 UKL (fjäll), 2 UKL (Fält) och 3 UKL (Fjäll) innan säsongen var över. S-kullen är ur SetterWalls Glada och Kongsvoldsrypas Sao. Sixten vann därmed interna priset som är halva priset på valfri valp från min uppfödning. Grattis!

Sen visade småttingarna i H-kullen att de visste hur en fågel ska tas. Flera fåglar föll på skog och fjäll där de jagade. När de blev 9 månader så startar Helags och fixar 3 UKL på fält med Göran som förare. Häxa växlar upp för var släpp och visar att hon inte vill vara sämre än sin bror. Häxa och Stefan samlar på sig 2 x 2 UKL (Fält och skog) och avslutar med 1 UKL på fält på årets sista jaktprov. H-Kullen är ur SetterWalls Trolla och Herrskapets Our Bandit. Häxa var först med 1 UKL och vann priset i H-kullen. Grattis till er!

Det har dessutom startats fler hundar som gjort bra ifrån sig men som inte räckt hela vägen fram för premie. Jag har sett och är rätt säker på att det lossnar för några till från både S, J och H kullen. Min Drottning Lykka har även gjort sin första och sista start på jaktprov i ÖKL. Jag är nog den gladaste som fick 0 ÖKL då hon visade att hon är en härlig jakthund och levererar fågel till sin förare. Med henne i släpp står tiden aldrig stilla!

Utöver detta har vi under året haft flera små träffar där vi tränat dressyr. Vi har haft kennelträff på Långtora där vi drillats av Amir och Jocke. Vi klämde till med 13 hundar på NNFK utställning i Järpen följt av partaj här hemma långt in på småtimmarna. Restriktioner släppte och vi fick i år till den kenneljakt som ska vara något utöver det vanliga här i Västjämtland. Roliga tillfällen och dagar!

Nu låter vi snö och is få sätta sig på fjället, samtidigt som förhoppning om att Glada ska börja löpa och paras med Skedoms Nitro.

Jag kan inte göra annat än att andas ut och le brett!

Stefan och Häxa gör det igen!!!

Idag på årets sista jaktprov så sitter allt för Häxa och Stefan. Häxa gör det mesta rätt och hittar i sitt sista släpp en löpa på fasan som hon efter ett tag spikar. Upp med fågeln och ner med rumpan, helt lugn i flog och skott!

Det där teamet med Häxa och Stefan har från dag 1 gjort allt rätt. Vilket team!!!!

Nu har den lilla näpna Häxa 2 x 2 UKL (skog och fält) och 1 UKL på fält och det knappa 11 månader! Hur ska detta sluta?

Jag är otroligt glad över att jag vågade satsa på Trolla och Our Bandit som föräldradjur då hela kullen bara går från klarhet till klarhet på fält, fjäll och skog.

Stort stort grattis Stefan!!!

Häxa gör det igen!!!

Häxa och Stefan kämpar på in i det sista och startar den här helgen på Trossnäs.

Idag fixade ekipaget ännu en gång 2 UKL.

Nu har Häxa premie på både fält och skog, och det endast knappa 11 månader. H-kullen imponerar!!!

STORT GRATTIS Stefan, grymt jobbat!!!

Häxa och Stefan Holm 2 UKL

Helags 3 UKL

Som vanligt så sitter jag på helspänn när jag vet att det finns avkommor härifrån som startar på jaktprov. Den här dagen var det Helags, Häxa och Sixten som kom till start på fält. Häxa och Sixten fick inte riktigt till det just på denna provdag.

Helags har tidigare haft “stolparna på fel ställe”. Skulle han lyckas den här gången?

På em trillade det in ett sms med SetterWalls Helags 3 UKL. Såååå roligt!!!

STORT STORT GRATTIS till Göran & Marica.

Helags är nu den andra av två startande H-hundar som tar premie och det redan innan 1 års ålder. Vad är det för små mirakel som Trolla och Milton (Our Bandit) fått fram?

SetterWalls Helags & Göran Andersson 3 UKL

Sixten gör det igen!

Nu är fältproven igång och några SetterWallare provar både fält och fjäll. En av dessa är Sixten som åker till Långtora för att avprovas med matte Margareta Marjeta som förare.

Idag på em kom ett meddelande med en 2a. Margareta hade lyckats och fört fram Sixten till ett andra pris för domare Lasse Tano.

Sixten börjar nu samla på sig premier då han tidigare har både 3 UKL och 1 UKL på fjäll.

Jag är såååå glad för era framgångar! Ni har massor av trevliga jaktdagar framför er. STORT STORT GRATTIS!!!!

Margareta Marjeta med SetterWalls Sixten 2 UKL Långtora 31 oktober, Domare Lasse Tano

Kenneljakt

Tindra, Leo, Giron, Storm, Sniff, Trolla, Häxa, Lykka, Jilla och Glada

Nu har vi precis kommit hem från vår årliga kenneljakt. Årets jakt var den femte som ordnats och nu har alla valpköpare fått erbjudande om att vara med.

Vi hyrde oss några fjäll och en stuga placerad mitt i marken i Västjämtland. Ett perfekt upplägg som erbjuder fantastiska marker och bekvämt boende utan att lägga all energi på jobbiga anmarscher.

Med på denna jakt var valpar från alla kombinationer, det var både gamla och unga hundar med och alla har kommit i fågel flera gånger, dock var fåglarna aningen sköra så det var svårt att få dem att trilla ner.

I och med detta sätter jag nog, kanske, punkt på höstens första halva och kanske unnar mig någon sovmorgon eller annat som kan vara lite vardagslyx.

Tack till er som var med!

SetterWalls Sixten fixar ettan!

Det kom ett sms att jag får nog ta fram en champagne ikväll.

SnyggSixten är på prov i Bruksvallarna och får kritik glimrande men saknade fågel. Skulle han gå bet på att inte finna fågel? Sixten grejar det och gör det tydligen på allra bästa sätt. 1 UKL till Sixten och Jan!!! Ni är grymma!!!

Därmed har ni vunnit interna tävlingen när ni nu tagit första ettan i kullen. Halva priset på valfri valp från uppfödningen. Grattis!!!

Jag är sååå stolt över er framgång. Njut ordentligt, det här har ni gjort riktigt bra!!!

Utöver ettan så finns ett 3 UKL på meritlistan.

SetterWalls Sixten m husse Jan Ekebjär 1 UKL

…en liten reflektion…

Jag har mina hundar för att jag helt enkelt älskar dem och den tillvaro de ger mig. Det är tveklöst mitt allra största intresse och de är en del av min familj.

Så detta inlägg är inte likt andra inlägg jag gjort men jag måste bara få ur mig vad som jag upplever sker omkring mig. Under senaste tiden ser och hör jag saker som får mig att fundera värdegrund i samhället, eller kanske det bara är i hundkretsen?

Blev häromdagen uppringd av en uppriven kvinna som tyckte det var “katastrof” och “fruktansvärt” att en hemsida inte fungerar som önskat. Jag svarade bara att katastrof kan du väl ändå inte mena, vi har vatten i kranarna och varmt i huset. Men jag blev nog bara idiotförklarad för det var minsann “katastrof”.

Ungefär samma tid så är klimatet rätt hårt om hur ett högstatusprov genomförs och hur arrangören upplevs lägga locket på. Är locket på om det inte finns fakta på de sidor som några önskar?

Jag försöker ge de valpköpare som önskar liten start under första året. Försöker peppa med träningar, kurser och att de ska visa upp sin hund på utställning och prov. När de väl kommer på prov så kommer små gliringar om att så kan du inte göra mm. Under hösten är det ett par valpköpare som kämpat, tagit mod och äntligen kommit till start men nu aldrig sätter sin fot på prov mer. Varför?

Man upplevs som att man är sur för att man inte gillar någons bild på sociala medier. Hallå!!!

Jag vet de som fått bekantskapen avslutad då de valt fel färg på sin hund. Alltså jag menar bara vart är vi på väg?

Är det såhär det ska vara? Vad är det för värdegrund i hundvärlden eller är det hela samhället, som i min mening håller på flippa ur totalt. Jag beundrar de som kämpar och sliter med högstatusprovet och de har betydligt viktigare saker som det medför att göra än att de lägger ut informationen på “rätt ställe”. Hur ska vi få nya engagerade medlemmar att jobba med t ex prov och utställning om nya medlemmar inte sätter sin fot på prov mer? Vad har pälsens färg för betydelse? Vad gör det om en annons blir några dagar sen, det är fortfarande varmt i huset. Mina egna intresse för sociala medier är rejält bantat, det har liksom puttrat över. Finns säkert massor av exempel men dessa kom jag på för stunden. /Anette

SetterWalls Häxa

SetterWalls Häxa och Stefan Holm 2 UKL

Häxa och Helags startade jaktprov i Värmlandsskogarna. Båda hundarna har fått superfin kritik och Häxa drog till med 2 fågelarbeten m resning på orre. Helt lugn i flog och skott. Häxa fick 2 UKL. Grattis Stefan!!!

Pararellt med detta kämpar Hella i Sälen fjällen och är på god väg att bli ripornas skräck.

Som det ser ut nu är kullen grymma fågelfinnare och med bra skalle. Det här blir roligt att följa!!!

Nu börjar det!

I helgen var vi några SetterWallare på jaktprov i Bruksvallarna.

Småttingarna i J-kullen växlade upp för var släpp och både Jenta och Jilla gick i mycket bra fart och stil i två dagar. Jilla hittade i sitt fjärde släpp två singelripor men huvudet var nog tömt på det mesta så hon hade inte vett att stå.

Skum och Sixten startade också och där drog Sixten vinstlotten. Han gjorde ett godkänt arbete och fick 3 UKL. Stort Grattis Jan Ekebjär och Sixten.

TACK FÖR ATT NI VISAR UPP ERA HUNDAR!!

Nu börjar jakten och vi ställer prov åt sidan ett tag. Passar på att önska valpköpare och andra vänner en riktig lång och härlig höst, Skitjakt till er!!!!

Grattis Jan och Sixten! 3 UKL, domare Jean-Marc Chabloz

Utställning

Det har varit utställning i Järpen med Carl-Magnus Olofsson som domare. Det var 15 SetterWallare med och jag tycker det var bra resultat för alla som var med och visade upp sig. Det som var extra roligt var att vi fick ihop två avelsgrupper, en för Lykka och en för Glada. Skulle de unga J-hundarna klara att matchas mot S-kullen som är mer utvecklade? Gladas grupp bestod av Storm, Sniff, Skum och Sixten medans Lykka hade med sig Jalmar, Jenta, Tezla och Ture. Drottningen Lykkas grupp var vid detta tillfälle den som var bäst och båda grupperna fick HP.

Tezla var den som fick flest rosetter med CK och R-Cert. Excellent till Jalmar, Jenta, Jilla, Ture, Trolla och Sixten. Very Good till Glada, Sniff, Soda, Skum och Lysa och Lykka. Småttingarna i Valpklass, Helags och Häxa fick båda Excellent m HP.

Efter utställningen blev det liten träff här hemma och vi hade en lång och mycket trevlig kväll! Jag samlade ihop lite gåvor, och tackar även två sponsorer Djursjukhuset i Östersund och Tasseborg i Östersund, för de lekar/tävlingar vi roade oss med. Jag tror ingen gick härifrån tomhänt. En kväll som gav massor av energiboozt inför kommande höst som väntar “runt hörnet”.

ÄN EN GÅNG STORT TACK TILL ER SOM VISAR UPP ERA HUNDAR!!!

Glada- Skedoms Nitro

SetterWalls Glada planeras att paras på kommande löp med Skedoms Nitro. Jag har länge haft ett mycket gott öga mot Skedoms N-kull där 8 av 11 födda valpar är premierade. I mina värderingar säger det en hel del om dresserbarheten hos hundarna. När Nitro dessutom har de linjer bakom sig som han har så finns det inget tvivel. Nu när Glada står på tur för parning så finns möjligheten att använda Nitro då inavelsgraden mellan dem ligger på 1.2%. Jag har träffat Nitro och jag upplever att han uppfyller mina värderingar jag har i min avel. Han har 2 st cert på jaktprov (fjäll) och det säger hur han är jaktligt och behöver knappast någon närmare presentation.

Jag förväntar mig stabila valpar som går max i jakten med god kontakt utan att ge avkall på hälsa och exteriör.

Jag har för avsikt att behålla en valp ur denna kombination. Valparna placeras i första hand hos jägare som är beredd att visa upp sin hund på prov och utställning.

Förväntad tid för parning är vintern -22.

Kennelträff

Våren passerar och sommaren är här! Vi har tidigare år haft en kennelträff hos Långtora Hund och Sport och valet blev även detta år hos dem. Där finns anläggningen med allt, vi kan samla allt på samma plats med träning, teori, boende och middagar. Där finns dessutom peppande och pedagogiska instruktörer som anpassar träningen efter varje individ och ger förklaringar varför vi gör som vi gör. Dessutom ligger anläggningen bra geografiskt då deltagare är från Göteborg i söder och Jämtland i norr.

Uppslutningen var rekordstor! Vi hade deltagare från T, S, J och H kullen. Några gamla rutinerade förare och flera nybörjare. Vi började med genomgång om hur vi upplever vår hund och vad vi måste bli bättre på. Sedan började vi träningen med våra hundar drillade av Amir och Jocke.

När linföringen var på sin plats kom fåglar in och efter dessa dagar har nog ett par hundra fåglar kastats i alla möjliga triggande situationer. Sista dagens eftermiddag var nog de flesta trötta, inte minst vi förare då det är vi som måste tänka om för att få den hund som vi önskar.

Jag hade med mig Jilla och det tycks som jag än en gång fått en hund som är smartare än väntat då hon är rätt ointresserad av duvor. De varken luktar eller beter sig som en hönsfågel. Vi åker ner igen slutet av sommaren för att träna på rätt fågel och jag gissar att jag då får jobba lite mer för att få henne dit jag vill.

Dagarna efter träningen fick jag meddelande från några valpköpare då de fått en ny hund. Grattis, det är precis dit jag vill komma! En hund med tydlig ledare blir en nöjd hund när husse/matte berättar vad som ska göras, då kan hunden fokusera på det som den är ämnad för.

TACK till Jessica som fixade kanongod mat och såg till att vi alla fick eget boende, Jocke och Amir som sydde ihop våra dagar på allra bästa sätt! Vi kommer tillbaka! TACK även till er som var med på träningen, hoppas ni jobbar vidare och visar upp era hundar när provsäsongen börjar.

Glada paras till vinter/vår

Glada är mamma till S-kullen. Av det lilla jag hittills sett av några av dem så tror jag mycket på den.

Häromdagen började Glada att löpa och håller hon sin löpcykel så bör hon löpa nästa gång i feb/mars och då kommer hon att paras.

Jag hade nog lovat mig själv att inte ha fler än 3 hundar i huset, just nu så tror jag att jag får bryta det löftet….

Valet av hane har börjat och jag har fastnat får en grann hane som jag återkommer om namn på inom kort. Jag utgår från hälsa, mentalitet, samarbete och gärna en hund som funkar utmärkt i skog.

Avslut

Nu lägger vi jaktåret 20/21 bakom oss. Eller jaktår som det heter så har det inte blivit så många dagar till jakt. Dels pga min egen hälsa men även att valplådan har varit flitigt använd. Två valpkullar, J och H kullen har fötts. Ur dessa kullar har jag behållit Jilla hos mig men även Jazza har jag behållit avelsrätten på och hon är hos ett par goda vänner till mig.

Då ork, tid och covid kastar om tillvaron har varken kennelträff eller kenneljakt genomförts, ej heller några jaktprov. Däremot har ett flitigt gäng träffats varannan vecka för lite trevligheter med några dressyrpass. Nu när värmen bör komma så fortsätter vi våra träffar utomhus.

Vi har även varit på jaktresa med Sixten, höstjakt m Jenta, fjällträningar m Sniff och Storm. Så några fåglar har trillat ner från himlen när jag tänker efter, så helt passiva har vi inte varit.

Kennelträff och kenneljakt är inbokat och vi har något att se fram emot. Det ska bli jätteskoj att se hur “valparna” utvecklats framöver.

H-kullen flyttar

Nu har H-kullen, Häxa, Hella, Helix och Helags, flyttat till sina nya familjer. Häxa följer med sin mamma Trolla och Helags följer sin pappa Our Bandit. De övriga hamnar i Malå och Sälen.

H-kullen kommer jag nog minnas lite tydligare än de övriga kullarna. Den har inte varit helt utan hinder och oro men det ordnar nog upp sig så gott det går i slutändan i alla fall. Lilla Hella som jag kämpat med att inte fästa mig vid då framtiden var oviss visade rätt tydligt på avresedagen att jag totalt misslyckats med att inte fästa mig. Det är bara ett fåtal som jag fastnat lite extra för och Hella är en av dem och det pga av hennes handikapp. Ni är många som undrar hur det för henne. Jag får täta rapporter om hennes utveckling och den fortsätter att gå framåt. Det börjar även finnas en tro att det finns en gnutta tendens till att hörseln även funkar. Ingen blir nog gladare än jag om det är så. Vem vet, kanske Hella är den vassaste jakthunden av dem alla om ett år?

De övriga i kullen tycks ta sin nya familj med ro. De bara är, allt är så självklart för dem.

From nu är det full fokus på Lykka, Glada och Jilla. Vi börjar med en mycket efterlängtad jaktresa.

Efterfrågan på valpar tycks aldrig upphöra. Men någon kull under 2021 kommer ej att ske i denna kennels regi. Nästa tik som ska paras är troligen Glada och det dröjer, det ska passa med jobb, jakt och ledighet. Nu ska vi jaga av oss alla fyra!!!!

Fem blir fyra

H- kullen är nu en månad gammal. Mycket händer i valplådan och ni som följer på FB har sett att fem valpar är numer bara fyra. Lillen, den lilla hanvalpen, har fått somna in då han inte utvecklades som önskat.

Det negativa stannar inte där utan även en tik visar annorlunda rörelsemönster.

Vi har varit hos veterinär och nu är det bara att vänta och se hur hon utvecklar sig. Det kan bli dövhet/nedsatt hörsel som följdsjukdom och i nuläget tror jag att hon är döv eller har nedsatt hörsel.

I samband med att valplådan togs bort och valparna nu kan röra sig mer så utvecklas hon för var dag, nästan för varje timme kan skillnad ses. Nu håller jag tummarna att hennes rörelser bättras OCH att hennes hörsel kommer tillbaka.

Tikens utsedda valpköpare är informerade och har varit här och kikat. Inget beslut är i nuläget taget utan vi tar en dag i taget om de står kvar att ta emot henne eller ej.

Jag har ringt en familj som har en döv hund för att höra hur jakten har påverkats och visst går det att jaga med en döv hund men det kräver en del jobb innan den fungerar. Som familjehund med skidåkning och fjällvandring är valpen toppen.

Den här tiken är nog den som är mest framåt och tar för sig, hon är fin i hull och riktigt mysig så jag hoppas på en lycklig fortsättning.

De andra tre tjockisarna äter och sover mest. Igår när klorna skulle klippas så låg de raklång på rygg med tassarna i min hand. Otroligt lugna måste jag säga!!! Vi har börjat m smakportioner och nu äter de två mål/dag från Bozita Robur.

Glada & Jilla har nu fått hälsa på valparna och det är jättespännande tycker Jilla. Lykka däremot tittar inte ens på dem….

Nu håller vi tummarna att ljusa tiken repar på sig så det blir en lycklig fortsättning.

Välkommen till världen H-kullen

Mitten av december hämtades Trolla för att i god tid installera sig i valprummet för att valpa dagarna efter nyår.

Julens helgdagar passerade och allt var som önskat….trodde jag!

Trolla tempades morgon och kväll och den hade börjat pendla lite smått. Vi sitter och myser i soffan dan före nyår. Trolla låg vid min sida med huvudet i mitt knä. Jag ser i ögonvrån hur hon lyfter sin svans, jag frågar lite förvånande om hon ska valpa redan nu…hur jag nu ens kunde tänka tanken på att få ett svar? Men nog skulle hon valpa så vi går raskt de få metrarna in i valprummet och halvvägs dit kommer en fin hane ut.

Innan dygnet var slut låg det fyra valpar i lådan. Natten efter sov jag inne hos henne för att ha koll så inget händer och allt är så bra det kan vara.

En av valparna, en hane, är lite mindre och får stödmatas av mig. Jag får däremellan ha ett extra öga på honom så han äter som önskat av Trolla. När jag 2 dagar senare går in för att kika till honom….så ser jag Trolla lyfter på svansen igen och en till valp kommer. En fin och välskapt tik väntade 38 h på att kika fram sedan syrran innan fötts. Jag kan tillägga att Trolla tempades normalt dagen innan, hon hade även kommit igång med kiss och bajseriet.

Jag kan knappast kalla mig rutinerad när det gäller valpningar men detta är nog rätt ovanligt förekommande även om det händer ibland. Den här valpningen kommer jag garanterat aldrig att glömma.

Dan före dan före…

Här hos oss händer inte särskilt mycket och det känns nästan som att vi lever i ett vacum m tanke på vad som händer omkring oss.

Jilla växer och visar exakt de egenskaper jag önskat. Hon är full av energi och framåt och älskar att göra mig glad. Vi jobbar med inkallning och sitt. Häromdagen blev det lite apportträning och det nästan spritter i benen av lycka att få hämta.

Lykka och Glada längtar till fjälls då det blivit minimalt med det sista tiden. Förhoppningsvis blir det några dagars jakt under julledigheten för oss.

Trolla är hämtad och håller på installera sig här inför valpning som bör bli dagarna efter nyårsafton. Jag upplever henne inte så stor men det sparkas för fullt i magen så nyfikenheten är stor om vad som kommer ut.

Nu hoppas jag att mina nära och kära får hålla sig friska och vi får se framåt mot 2021 som bara kan bli bättre. Ta hand om er och sköt om varandra.

En hälsning från Trolla

Trolla hälsar att maten smakar usch och hon känner sig som en trött och utarbetad tonåring som helst vill sova hela dagarna.

Hon är mycket troligt dräktig!  Mitten av december flyttar hon hit för att i god tid installera sig på BB avdelningen.

Här hemma har vi inskolning av nya familjemedlemmen Jilla som kaxigt tar för sig. Till och med Lykka som aldrig förr visat sin lekfulla sida leker med henne flera ggr/dag.  Glada är lite “koko” då hon löper och hon söker närhet mest hela tiden. För egen del töms klorinflaskan i sanering efter J kullens flytt.

…en helt vanlig tillvaro här mitt i centrala skogen…

Trolla som hon trivs bäst just nu.

8 veckor och nya familjer

Nu har J-kullen flyttat till sina nya familjer i Småland i söder och Västerbotten i norr. Jilla stannar kvar hos mig med sin mamma och storasyster. Jag behåller avelsrätten på Jazza som flyttar till Oviken.

Jilla på safari i skogen

Det har nu gått 2 veckor sedan Trolla parades med Our Bandit (Milton). Jag håller tummarna för en fin liten kull från henne. Valpar väntas början av januari.

Trolla och Herrskapets Our Bandit

Nu har Trolla och Our Bandit parats. Jag var dock inte närvarande vid parningen men har fått förklarat av Trollas husse och Our Bandits (Milton) matte att parningen har gått på allra bästa sätt. Milton är hanen som snällt väntar på ett ok från sin matte innan han började uppvakta Trolla.

Trolla ägs av Stefan Holm i Björbo men jag har avelsrätten på henne. Kullen kommer att vara här på Rödön, Krokom. Vid intresse kontakta mig på mail alt. telefon (kvällstid)

Milton väntar på ok från matte.

J kullen nu dryga sex veckor

Här hos oss rusar tiden och det är nästan svårt att hänga med på allt som sker. De växer fort de små sötingarna. Nu äter de i stort sett bara hundmat och Lykka får bara lätta lite på trycket emellanåt genom att dia dem. Innerst inne tror jag hon börjar bli le dem nu då hon mullrar lite försiktigt om någon bli för ihärdig på henne. Glada däremot börjar upptäcka att hon har ett helt gäng att busa med så hon tycker nog att hon bor i paradiset för stunden.

Idag fick de alla gå en liten skogspromenad. Jag ger mig själv en liten bakläxa då inkallningen kan helt klart bli bättre. Att få med sig alla på stigen och sedan följa den var inte helt självklart då mycket annat lockade. Efter skogsturen fick hanarna prova åka bil för första gången. Nu sover de alla gott och kanske de drömmer om nya spännande dofter och miljöer som väntar på dem.

J kullen drygt 4 veckor

J kullen växer i rasande fart. Sedan de fick komma ur sin valplåda upplever jag det som att dem blivit jättestora. De äter from idag tre mål mat/dag. Ibland toppas den med laktosfri A-fil, ibland med Bozitas blötfoder och ibland utan topping. Aptiten är det inget fel på, alla kastar sig över maten.

Lykka börjar tycka det är sådär att vara hos dem och vill hellre ut och jaga. Glada rycker in emellanåt som stolt halvsyster.

Glada fick en jaktdag häromdagen då jag behövde ut. Underbar dag och bra m fågel även om de var väldigt lätt på vingarna.

Trolla paras på kommande löp.

SetterWalls Trolla planeras att paras på kommande löp med Herrskapets Our Bandit. Trolla ägs av Stefan Holm och de har jagat och gått några starter på fjällprov.Trolla går med utmärkt fart och stil och får med sig mycket mark i terrängen. De starter hon har gjort har inte hon haft turen med sig och ordnat premie trots mycket goda ord från domare. Trolla har en mycket tydlig av och på knapp och inomhus är hon lugnet själv. Hon har ställts ut en gång och då blev det Excellent. Trolla kommer ur en kull där samtliga röntgade hundar är friröntgade. Trolla har HD A

SE UCH Herrskapets Our Bandit är en tidigt jaktmogen och jaktklok hund. Han vann kvalificeringen i Fjällpokalen med 1 UKL. Han är väldigt lyhörd och lättdresserad. Han har en tydlig på- och av-knapp. Han jagar intensivt med hög action och i bra kontakt. Our Bandit jagar mest i skogen och hanterar skogsfåglarna precis i och i utmärkt samarbete med sin förare. En otrolig fågelfinnare som är en mysig familjehund inomhus. Our bandit kommer ur en kull med sju valpar där fyra st är meriterade varav två av dem är i SKL. Samtliga röntgade i kullen är friröntgade, Our Bandit har HD B.

ESH J HERRSKAPETS OUR BANDIT SE34206/2016, äg & för Marika Bladin,

1: Bandit går i utmärkt fart & stil i en kraftfull galopp. Föraren pressar på sin hund lite mkt i starten. Stånd, reser precist, lugnas på pipa. Apporterar utlagd fågel snabbt och effektivt. Därefter hittar vi ett lagomt tempo och Bandit går då mkt flott och revierar fint i bra kontakt. 2: Stort, flott och kraftfullt, två korta stånd som han löser själv, senare ser vi en tjäderhöna komma flygande, Bandit går upp i område hon kom från och tar ett stånd mot vad som kan förmodas vara lega, men konstaterar snabbt att ingen är kvar. 1 Ökl 41min Domare Magnus LIlja

Mina förhoppningar med denna kombination är rastypiska friska hundar som jobbar utmärkt i både skog och på fjäll.

SE UCH Herrskapets Our Bandit

J kullen, 1 vecka

Nu har valparna blivit en vecka. Lykka sköter om dem på utmärkt sätt. Hennes rastningar är fortfarande väldigt korta, en snabb rastning sen full fart in till lådan för att sköta om dem alla.

Alla valparna ökar fint i vikt och det är knäpptyst i hundrummet. Deras ögon är fortfarande som små streck och jag gissar de öppnas inom ett par/tre dagar. Då kommer en charmig period när de upptäcker kompisen intill.

Glada brukar kika in i hundrummet men har ännu inte tagit mod att kliva ner och vara extra mamma åt dem.

Vit-röd tik

Ännu en SetterWalls hund i Fjällpokalens final

Hanna och Tezla är tjejerna som inte ligger på latsidan. Tidigt efter valpleverans började träningen och de har ofta varit ute på fjället. Här räcker inte med att läsa böcker och tänka sen, sen ska jag göra si och så. Det är bara påt för att lyckas, precis så som Hanna gjort med Tezla.

Tezla och Hanna åkte till Arjeplogsfjällen för att vara med i årets Fjällpokal, och som de var med!!! De startade i kvalpartiet och Tezla stortrivdes nog för hon visade upp sin allra bästa sida. När dagen var slut var hon etta i rangeringen som baserades på enbart sök då hon inte haft fågelarbete. Hennes fina sök gav biljett till årets final som var idag. Första släpp gick hon lite småskuret men tog nog “varningen” på allvar och gick upp sig rejält i andra släpp och det höll hela dagen. Tezla hade chans på fågel och slutade dagen med en femte plats i rangering utan fågelarbete.

Sååå roligt att se att uppfödningen håller denna höga klass och platsar i topp av landets främsta unghundar på fjäll. Tezla är nu den tredje hunden som startar pokalen och samtliga har varit i topp på finalen. Nu måste vi bara visa fågelhantering också! Så känn ingen press ni med hundar från S och J kullen…..

Stort grattis även till vinnaren som lyckades med att trycka de annars oroliga fåglarna!

(Liten parentes att de fem hundarna i topp kom alla från NNFK) Bravo!

Grattis för mycket bra jobb Hanna!!!

Välkommen J-kull

Nu har J-kullen kommit. Valpningen gick som önskat och fram kom 8 valpar.

Lykka sköter kullen på allra bästa sätt och det är knäpptyst i valplådan. Jag går i tron att tysta valpar är nöjda valpar. Det här är Lykkas tredje och sista kull där jag behåller en tik.

Alla valparna är tingade.

Lykka med sin tredje kull.
Stilarna varierar

Knappt två veckor kvar!

Medans Glada är i skafferiet (skogen) och hämtar fåglar tar Lykka det lugnt på hemmaplan.

Lykka är rejäl tik och nu med knappa två veckor kvar är hon väldigt rejäl… Fortsätter hon att växa som hon gör nu så kommer hon att vara gigantisk vid valpning. Hon tar denna dräktighet med glimten i ögat och busar på rätt bra. När Glada kommer hem från jakterna så får Lykka apportera fåglar innan de ska hängas några dagar. Svansen går i ett!

Till helgen installerar vi valprummet och gör oss redo för att ta emot en liten hög av valpar. Vid intresse av valp så hör gärna av dig.

Knappt två veckor kvar…

Äntligen!

Äntligen får vi släppa våra hundar i skog och mark. Lykka och Glada har varit på mark med skog och myr, de båda har skött sina fåglar på allra bästa sätt. Glada fick för första gången kontakt med en tjädertupp och det såg nästan ut som att hon satte sig i chock då hon undrade vad det var för stort som lättade. Lykka jobbade fint på orrar.

Gladas kondition är helt återställd efter valpningen och hon fortsätter jobba med lika bra samarbete, fart och stil som tidigare.

Men Lykka har det lite tyngre. Hon gör något slag en bit ut men jobbar mest systematiskt och noga i närheten av mig. Som vanligt händer det alltid grejer då hon är i sök. Ev får hon några släpp kommande helg eller så får hon börja jäsa vidare i lugn och ro.

Jag har varit lite tveksam på henne om hon är dräktig eller ej men nu ikväll så känner jag mig rätt säker. Juvren är stora och en mage under den normalt grova kroppen kan skönjas. Hon har varit dålig på att äta en tid men nu tror jag hon kan göra nästan vad som helst för lite mat, så nog är hon dräktig.

Ni som är intresserade av valp kontakta mig snarast då de “bokas” direkt efter födsel. Valparna beräknas födas under v 38. Valparna säljs endast till jägare och med fördel till provintresserade.

Lykka

Efter tre rejäla hängningar med Sao så går jag i tron att parningen har tagit.

Man kan ju ännu inte veta men Lykka har alltid varit matglad och kastat sig över matskålen. Nu är det tredje morgonen hon inte visar intresse för mat.

Går allt som önskat väntas valpar kring 18 september. Vid intresse kontakta mig för mer information.

J SetterWalls Lykka
NUCH Kongsvoldsrypas Sao

S-kullen 8 veckor och nu i sina nya familjer

Igår var vi till veterinären för besiktning och alla blev u.a. Coola, rejäla och runda valpar är dem tyckte veterinären. Sista dagarna på våra promenader så har de börjat ta för sig rätt bra utan att strunta i mig. De har full koll på mig och kommer vid inkallning. Nu är det bara jobba vidare i nya familjerna.

Idag var det dagen leverans. Jag sitter och försöker smälta alla intryck från kullen och det är lite svårt att ta in allt just nu. En sak jag är helt säker på är att de alla valparna kommit till mycket bra familjer där massor av jakt på både fält, skog och fjäll kommer erbjudas. Valparna hamnar i Linköping i söder och Östersund i norr.

Nu tar vi det lugnt några dagar innan Lykka åker på kärlekssemester till Sao.

Önskar alla valpköpare stort stort lycka till!!!

S kullen sju veckor

Nu går det undan i både tid och i den fart de kan få upp tassarna i. Vi går nu till skogen regelbundet så de får börja springa av sig och upptäcka världen. Liten kvist kan upplevas som stor gren för dem och de rullar runt som små bollar om benen inte hänger med. Små myror kan också vara av intresse för att inte nämna den där stubben som ser så konstig ut längs stigen. Första 10 metrarna går de mest kring mina ben men sen stöttar de varandra och springer iväg på små upptäcktsfärder. Upplever att kullen är framåt och inga mesproppar. Vi jobbar hårt med inkallningen och den går riktigt bra.

Vi har åkt bil en sväng och några av dem tyckte väl att det var fruktansvärt hemskt när bädden rörde sig och lät konstigt. Men ca 10 minuter tror jag rekordet var i att visa missnöje men sedan finner de sig tillrätta. Vi kommer att åka mer bil, i första hand ska det bli lugnt hos de som ska åka långt så hemresan ska gå hyfsat bra.

Nu är det bara knappa veckan kvar innan leverans och det är med väldigt blandade känslor. Valparna behöver mer stimulans och komma i ordning i sina nya familjer. Det ska bli intressant att se hur Glada reagerar.

Mitt i denna kulls avslut och med allt som ska fixas sista veckan så börjar min drottning att löpa några veckor tidigare än planerat, men vi kör på medans ångan är uppe. Ni som har intresse av valp ur Lykka och Sao kullen tveka inte på att höra av er för att hamna på intresselistan. Det blir Lykkas tredje och sista kull.

Lykka löper!

Tyckte jag igår såg en tendens till att löpet är på ingång. Idag fick jag blodfläck på papperstussen och det är några veckor tidigare än väntat.

Lykka kommer att paras med NUCH Kongsvoldsrypas Sao, dvs samma pappa som Glada har på sina valpar som just nu är här sista veckan innan leverans. Jag kommer att ha förhoppning om att behålla en valp ur denna kombination med Lykka-Sao som nu blir Lykkas tredje och sista kull.

N UCH Kongsvoldsrypas Sao gick snabbast möjliga väg upp till VK. Med 7 starter är det premie i 6 av dem. Sao kommer ur en kull där alla syskon är premierade och det finns en bredd i kullen som intresserar mig. De syskon som är röntgade är friröntgade. Jag föll för honom från första sekund dels för att han är snygg men också hans kynne. Att komma in i en stuga med Glada i höglöp och han knappt kikar upp på oss när vi kommer in imponerar på mig.

J Lykka är tiken som det ofta händer grejer runt då hon är i släpp. Lykka går i mycket bra fart och stil med ett jaktklokt och noggrant sök som ofta leder till fågel. Lykka är hunden som håller sig några hundra meter bort i öppen terräng och i god kontakt. I skog jobbar hon systematiskt och är relativt lätt att hitta. Jag upplever henne med hög dresserbarhet då hon jobbar med mig och vill göra det jag ber henne om. Hon har lämnat två kullar och i dessa kullar är det mycket hög jaktlust. Inomhus är det inte mycket som kan störa hennes lugn. Lykka har 2 UKL, 2×3 UKL i både skog och fjäll. På utställning har hon Cert. HD B

Är du jägare och tycker detta låter intressant så kontakta mig gärna för plats på intresselistan.

S-kullen sex veckor

Något sen uppdatering då hemsidan krånglat, stort tack till Svenska Domäner som är snabba med åtgärder!

Några av valparna börjar nu likna små lurviga nallebjörnar och det börjar få mer och mer personlighet. När de får kontroll på alla sina fyra ben samtidigt så kan det gå undan i svängarna så nu är det aldrig mer än max 3 hundar ute på gräsmattan samtidigt.

Glada har än inte tappat humöret på dem utan är den genomsnälla tik hon alltid varit. Lykka kan däremot kliva in och markera vem som bestämmer och valparna svarar direkt på hennes signaler genom att kasta sig ner på marken.

Sedan de kan gå in och ut som de vill i hundhuset så har bajslådan nu mer blivit deras säng och de går istället ut och gör ifrån sig. Väldigt sällan det numer blir en olycka inne i hundhuset.

Om några dagar så ska jag ta valparna på rundtur i skogen eller så får de följa med till postlådan ett par hundra meter bort, få se om de hänger på eller ska ut på egna äventyr. Även bilåkandet kommer att påbörjas slutet av veckan, framför allt för de långväga familjerna, så hemresan blir behaglig.

Veterinärbesiktning bokad, gåvan från Bozita Robur har halva sändningen kommit, Dolda fel och vilande försäkring har triggats igång, trycksaker hämtas i veckan och registreringsansökan till SKK är skickad. Kvar är stamtavlorna som jag hoppas kommer början av nästa vecka. Dagen leverans börjar närma sig med mycket blandade känslor….

S-kullen fem veckor

Idag är valparna fem veckor och dagen till ära så har dem fått andra omgången av avmaskning. Även denna gång var deras uttryckt obetalbara, nästan så jag fick lust att provsmaka för att få denna smidighet att skaka huvudet lika energiskt. Nu har några passerat 3 kg i vikt och de minsta har knappt hundra gram kvar för att passera, så i stort är kullen jämn i storlek. Även deras kynne börjar jag få en aning om vilka som tar för sig och vilka som tycker livet kan tas med en powernap innan detta “måste” infinner sig. Det är dock tre veckor kvar och massor kan hända innan leverans.

Hundhuset är nu utökat så de kan gå in och ut som de själva önskar. Jag satt och kikade på dem igår och två bastanta pojkar busade i hörnet inne i huset medans de övriga passade på att smita ut i solen. När pojkarna busat klart med varandra satt de helt stilla en längre tid (läs halvminut) och det såg ut som att de funderade vart alla andra tagit vägen, var festen slut?

Gräsmattan är ett äventyr i sig och jätteotäck om jag eller Lykka och Glada inte råkar finnas inom ett par meter. Man ser hur de söker efter framför allt Glada och den lättnat och glädje som infinner sig när valpen hittar sin mamma är underbar. Även mommen Lykka kan emellanåt visa sin leksida som vääldigt sällan visar sig. Men igår spratt det till hos henne när vit-röda hanen visade sig.

Socialträningen är i full gång och jag försöker ha någon eller några valpar ute med mig mest hela tiden. Jag riktigt ser hur de myser av att trycka och vara nära, tycks bli riktiga mysproppar hela högen.

Livet som valp vore nog inte så tokigt om jag själv får välja. Att sitta och betrakta dessa små tussar ger sån enorm glädje och energipåfyllning som är svår att beskriva. Vi har det rätt bra här “mitt i centrala skogen” som jag kallar mitt paradis.

SetterWalls Tezla är röntgad

Att få valpköpare att låta röntga sina hundar är inte det mest självklara. När röntgen väl är gjord känns väntan på resultatet som evigheter även om SKK numer är oerhört snabba på att lägga ut resultatet. Idag kom resultatet på Tezla som lät sig röntgas igår med resultatet HD B. Tack Hanna för att ni låter röntga er Tezla.

Tezla är nu den tredje hunden i T-kullen som låter röntga sig, samtliga är friröntgade. Även alla som är röntgade i G och L kullen är friröntgade vilket känns oerhört skönt!

Fyra veckor

Fyra veckor har valparna nu blivit! Fyra härliga veckor med massor av nya upplevelser och utmaningar för dem. Valparna har fått fram sina tänder som börjar bli som små sylvassa nålar. De har börjat äta Bozita Robur Mother & Puppy foder blandat med laktosfri a-fil och ibland blandas det ner någon äggula från hönsen i grannbyn. Alla klor är klippta och inte det minsta motstånd får jag när jag pillar och hanterar dem så som jag vill. Idag fick de även prova att komma ut i valphagen vid hundhuset. De undersökte valphagen och sen la de sig tillrätta på bädden och sov till ljudet av björkarnas sus.

Jag har haft besök här och får ibland kommentarer om att “de där är ju inge skoj att kika på, de sover ju hela tiden”. Ja, jag kan nog bara hålla med, de är jättelugna och sover mest hela tiden. Visst är de vakna emellanåt för äta eller gå på lådan men jag är nog benägen att hålla med, de är då väldigt lugna …än så länge.

Glada sköter om de små tillsammans med Lykka som praktiserar inför sin kommande egna kull och allt går som önskat.

Tre veckor

Nu har S-kullen blivit tre veckor + 1 dag och allt går som önskat. Glada tar sig an mammarollen på utmärkt sätt och valparna växer fort. Gissar att min köksvåg inte klarar valparna på lördag då de blivit tyngre och fyra veckor. Några av de tyngre hanarna börjar närma sig 2 kilos strecket.

Vi har börjat med smakportioner och alla äter med god aptit. Idag fick valparna flytta ut i hundhuset och min tanke var att bära in dem så de får sova inne inatt. Men jag tror det är smidigare om jag lägger mig i hundhuset några nätter framöver så jag ser att alla mår bra (varför tänker på jag på Pettson tältar?…) . Toaletten är invigd och helt otroligt så går de redan dit för att uträtta sina behov (visst är de duktiga Ulla?). Den här kullen har större toa än tidigare kullar då det då brast för flera valpar i kön dit…nu kan de kissa i kors om de vill, gott om space.

Lykka rycker in och putsar dem så ofta hon kan. Om ett par månader så går hon med en kull i magen och vi börjar om igen. Några valpköpare har varit här för att kika och det är näst intill stora korsförhöret innan dem släpps in i huset. Övriga får helt enkelt vänta till andra tider, så är det och jag hoppas det respekteras.

Några valpar är grymt lika varandra så jag har tappat kollen på bilderna vem som är vem på ett par foton så jag väljer att ej skriva hane/tik…

Drygt två veckor

Dagarna rusar och det går fort nu! Valparna utvecklas för var dag och i valplådan har klämskydden skruvats bort. Gissar att valparna poppar ur lådan som små popcorn innan veckan är över. När det sker så tar jag bort valplådan och de får större yta att röra sig på. Då introduceras de även till kattlådan för att göra sina behov, det underlättar för mig och även för er valpköpare som snabbt vill ha er valp rumsren.

Små smakportioner har de fått och det låter verkligen gott när de mumsar för fullt. Även första avmaskningen har gjorts med blandade minspel…

Alla valpar väger över kilot och de är nu i det läget att de reser sig upp och står och gungar i djup koncentration för att försöka prova att ta de första stegen. Några valpar är fortfarande oerhört lika varandra och rätt svåra att skilja åt. Det är mycket tyst i lådan och jag tolkar det som att de mår bra och allt är som det ska. Glada sköter sina valpar på allra bästa sätt och hon assisteras emellanåt av Lykka.

S-kullen en vecka

Nu har S-kullen blivit en vecka “gamla”. Alla valparna har dubblat sin vikt och några är riktiga klunsar. Glada sköter om valparna på allra bästa sätt. När tillfälle ges så är även Lykka supernannyn där och hjälper till med det mesta. Det är ett lugn i lådan och jag upplever kullen nöjd med att ha “all inclusive” i valplådan.

När kullen föddes var hanarna vit-röd, vit svart och två stycken tricolorer. Tikarna var alla vit-svarta men en börjar nu skifta mot tricolor. Några är väldigt lika varandra och tur det finns någon liten prick som skiljer dem åt.

Alla valparna är tingade och ägarna funderar nu på S-namn som kan passa i deras familj.

Lykka kommer även att paras med Sao på kommande löp som bör bli om ett par månader. Där har jag för avsikt att behålla en tik. Förväntar (läs önskar) en kull med hög jaktlust och viltfinnarförmåga och med en hög dresserbarhet. Då både Lykka och Sao är otroligt lugna vill jag tro att det kommer att bli lugna och stabila valpar. Vid intresse så ta gärna kontakt med mig.

Välkommen till världen S-kull!

Så har S-kullen kommit. Senaste dygnen har varit lite oroliga, gissar att Glada var fundersam om vad som skedde i hennes kropp. Igår morse började värkarna ta mer fart och imorse kikade första valpen fram. Sista valpen blev en bonus då jag nästan städat undan.

Kullen blev 7 valpar och i perfekt fördelning om du frågar mig. Intresselistan har varit lång och jag behövde 4 st lika kullar för att få med alla. Jag kommer om några dagar att kontakta valpköpare per tfn och erbjuda valp därefter kommer övriga få ett mail. Allt bör vara klart om ca en vecka. Jag vill först se att alla är friska och utvecklas så som önskat.

Glada mår bra, och jag imponeras än en gång hur en tik bara går in och gör det som den ska göra bara sådär ändå.

Nu sitter två trötta mormödrar i soffan och njuter av det gnyande som hörs från hundrummet.

Lykka paras på kommande löp

Lykka paras på kommande löp som beräknas vara juli/augusti.

Lykka är tiken som går i mycket bra fart och stil och med sin noggrannhet hittar sina fåglar. Lykka jagar i både skog och på fjäll i mycket bra samarbete med mig. I hemmet är hon extremt lugn. Lykka har lämnat två kullar och detta blir hennes tredje och sista kull där jag önskar att behålla en tik. HD B

Lykka paras med Kongsvoldsrypas Sao som är en hane jag föll för från första sekund pga hans kynne. Sao kommer ur en kull där samtliga kullsyskon är meriterade och friröntgade. Sao gick kortast möjliga väg upp till VK och är även N UCH. HD B

Med denna parning är ambitionen friska valpar med härligt kynne och med mycket motor utan att ge avkall på samarbete.

Nu en dryg vecka kvar

Valparna kör fyspass i magen.

Det går undan och nu är det drygt en vecka kvar till dygn 63 och planerad valpning.

Glada växer och sover för det mesta. I magen är det full fart på valparna som redan har “spring i benen”.

Valplådan är på plats och endast småsaker ska fixas innan värkarbetet drar igång.

Det är mycket stort intresse för kullen så det är stopp för nya namn på intresselistan sedan en tid. Alla på intresselistan har i veckan blivit kontaktade.

Femte veckan

Nu går Glada in i sin femte vecka sedan parning. Man kan ju lätt bli lite nojig av att leta olika tecken på dräktighet. För att ha något fast att hålla i så har jag fotat juver och mätt omfång. Men nog är det skillnad på henne nu och förr. Hennes spenar börjar nu bli större och aningen mer rodnade, omfånget har även börjar öka lite smått även om det är i tidigaste laget. Så jag står fast vid ej göra något ultraljud då jag känner mig rätt trygg med att hon är dräktig.

Love is in the air…

Nyss hemkommen efter en minst sagt udda resa med fokus på parning. Det var så många hinder innan vi äntligen kom iväg så jag började fundera om det fanns en mening med att inte komma iväg. Jag kan knappast kalla mig van vid dessa parningar och det var inte en mindre orolig känsla när det blir första parningen på en tik. Skulle hon ens ställa upp sig osv. Jodå, min Glada hon visste precis hur man gör. På dygn 14 ställde hon vackert upp sig och när matte gick runt hörnet så tog det inte många sekunder förrän jag ser två hundar med rumporna emot varandra. För att vara helt säker så blev det även en parning på dygn 15 innan hemresan började.

När valet av hane skulle göras gick jag på bredden i kullen, hur många meriterade, viltfinnarförmåga, tomstånd, exteriör osv och därtill hälsan. Vad som inte syns i statistiken är hundens kynne, här får man lita på hundens ägare eller andra som sett hanen. Men vad rätt val jag gjorde, såååå cool hane!!! Jag kommer med en tik i höglöp och han tittade knappt på henne förrän han fick ok från sin husse. Inget pip, inget gnäll eller steppande utanför vår dörr, helt lugn! Det här kan bara bli bra! Går allt bra så är beräknad nedkomst, dagen till ära, kring 17 maj.

Glada löper

Idag började Glada att löpa. Under v 12 planeras hon att paras med NUCH Kongsvoldsrypas Sao. Efter parning kommer jag kontakta er som står på intresselistan för valp.

Tre månaders ofrivillig vila är över!

Efter tre månaders ofrivillig vila fick vi äntligen behandling som gjorde Glada fri från harklingar. Äntligen kunde hon släppas som förr utan besvär och vi kunde vara på fjället hela dagar. Jag vet inte vem av oss som njöt mest men en stor sten har nu rullat av mina axlar!

Vi har haft en härlig helg med kennelträning. Hundar från både L, G och T-kullen bjöds in till gemensam träning på Mittådalens träningsmarker i Härjedalen. När helgen bokades fanns en oro att kylan skulle vara ett problem vilket det normalt kan vara månadsskiftet januari/februari. Men helgen bjöd på lite klibbföre och en hel del blåst.

Ture, Trolla, Tellus, Giron, Glada, Leo och Lykka kämpade på i tungt före och hård vind. Fågeltillgången kunde vara aningen bättre men vore jag fågel skulle jag också trycka långt under snön i väntan på bättre väder.

Den som var på vinterfjäll allra första gången var Tellus och han följde sin matte när hon styrde honom som om han aldrig gjort annat. Trolla upptäckte att fåglarna kan sitta på samma fjäll som husse är på och Ture visade upp sin allra bästa sida för sin matte. Giron och Glada har fortfarande samma intensiva sök som tidigare och Lykka och Leo tar vara på minsta doftmolekyl. Rätt intressant att syskonen är väldigt jämna och det ändå är skillnad mellan kullarna.

Glada uppvaktades av sina syskon trots att löpet ännu lyser med sin frånvaro. Trolla löper nu för fullt vilket passar utmärkt inför vårens planer med jaktprov.

Stort tack till er som var med på träningen. Roliga dagar med massor av skratt och nyttig träning. TACK TACK!!

God Jul och Gott Nytt År

2019 börjar närma sig sitt slut och jag är nöjd med det jag sett av de hundar som kommer härifrån. G-kullen är kullen som har rejält tryck i söket och det finns nog ingenting som kan få dessa att slå ner på farten. De hittar fågel och har bra samarbete med sin förare. Två av fyra är röntgade och dessa är båda HD fria.

Jag har sett flera ur T-kullen och de går lite i samma spår som G-kullen. Rejält tryck i söket och med mycket hög jaktlust. Tezla har haft två starter och tog 2 UKL på årets sista jaktprov. i T-kullen jobbas det för fullt med kontakt och stoppet. Inom kort åker vi till fjälls för gemensam träning på fjäll. T-kullen kommer att ses i startlistorna till våren, förhoppningsvis kommer de även ses i resultatlistan.

I L-kullen är det endast Lucky Leya som startat en start. Hon gjorde ej bort sig men var tvåa på fågel, önskar henne lycka till i framtida starter. Min egen tanke var att starta Lykka i Hemavan i höstas då vi var där men “så råkade vi gå till final” med Glada och därmed rök den chansen. Min ambition är att istället ge Lykka en start under våren. Förhoppningsvis kommer även två L-hanar starta då annat förhindrat start tidigare.

Men det allra viktigaste är ändock att hundar härifrån jagar och är ute mycket. Både L och G kullen jagas det och fälls fågel över både på fjäll och i skog. T-kullen är på gång och några har börjat fälla fågel. Vi får inte glömma att det är jakt som dessa är avlade för!

Lykka har sitt löp nu och håller hon sin löpcykel så är nästa löp början av augusti och parning bör ske mitten av augusti. Då jag är otroligt nöjd med vad jag sett av G-kullen både vad gäller jakt, hälsa och mentalitet så kommer jag därför göra om parningen med NMD-16 Valeras Sjakk och även då behåller jag en valp ur samma kombination. Läs gärna mer under Valpar/valpar Lykka-Sjakk.

Glada kollas nu dagligen om hon synkar ihop sitt löp med Lykka. Hennes löpcykel är dock februari/mars och jag kommer inte att påverka henne medicinskt. Vi tar en dag i taget med skidor och fjällturer på ripfjället tills det blir dags. Den här parningen tror jag mycket på och det gör lite ont att inte behålla någon valp själv. Läs mer om hennes tilltänkta parning under Valpar/Glada-Sao

.

Tezla och Hanna fixar premie på årets sista jaktprov

Tezla och Hanna är ekipaget som växlar upp när vi andra växlar ner. De fick kanonfin kritik på provet på deras första provstart i Gräftåvallen. Tyvärr räcker inte det utan ett fågelarbete måste också visas för domaren. Sagt och gjort så gjordes en anmälan till årets sista jaktprov och det i Bruksvallarna. Vid lunchtid plingar det till i min mobil med det roliga beskedet 2 UKL. Sååå roligt!!! Stort Grattis Hanna, grymt jobbat!

Nu gissar (hoppas) jag att några till i T-kullen blir lite “stressade” då jag har en tävling mellan dessa valpar. Så träna på, “ju mer ni tränar ju mer tur får ni”, som Stenmark sa.

Kan dock inte låta bli att skriva någon rad och rikta den NNFK och till de som roddat runt alla dessa prov. Detta år måste klubben ha slagit rekord i antalet jaktprov och anmälda hundar. TACK till er som tagit er tid att fixa detta!!!

Nu går vi in i en annan lunk vilket är välbehövligt efter allt detta farande på helgerna. Både hundarna och jag njuter på hemmaplan innan vi om några veckor kickar igång igen. Jag hoppas på lite jakt och träning innan det blir kärlekssemester för Glada och sedan för Lykka. Även en kennelträff ska hinnas med innan jag blir sittandes vid valplådan. Känns riktigt bra i uppfödarhjärtat just nu!

Hanna och Tezla 2 UKL

Planerade parningar

Efter många om och men har jag nu bestämt mig. Jag har för avsikt att para mina båda tjejer, Lykka och Glada, under 2020.

Glada och NUCH Kongsvoldsrypas Sao kommer att paras på kommande löp.

Sao er en hannhund med et solid gemytt. Han har uppnådd høgsta premie i alla klasser i sin debut i respektive klasser UK, AK og VK. Han blev NUCH på kortest mulige vei, 3 x cert på 3 utstillinger. Han har 7 starter på jaktprov med premie på 6 av dom. Sao kommer ur en kull med 4 syskon där samtliga är meriterade och friröntgade. HD B

Glada är tiken som tar vara på på anvisad jaktmark. Hon har utmärkt fart och stil och viker inte ner sig om det tungt före och svåra förhållanden. Hennes fart tilltalar många och hennes samarbete med mig får mina ögon att ibland tåras. Hon står fast och är knalltuff i avancen. Även i skog fungerar Glada och kommer in och nästan buffar på min hand mellan sökrundorna och tydligt påvisar vart hon ska söka ut. Hon har hög samarbetsförmåga och det är sällan som jag fått höja rösten på henne. I vardagen är hon lik sin mor och har lätt till att slappna av. Glada kommer ur en kull på fyra valpar där två, just nu, är meriterade med 1 UKL. Utställning har hon CK. HD A Planerad parning vintern 2020

SetterWalls Lykka och NMD-16 Valeras Sjakk planeras att omparas!

NMD16 Valera’s Sjakk Et talent av de store, vinner av Norsk Derby, Unghund Grand Prix, 1.UK kval Forus Open, årets unghund 2016 alle raser og årets engelsk setter unghund. Han har 1.UK vinter, høst og lavland og 1 AK vinter.  Kjennetegnes på jakt og prøve av et særdeles effektivt søk, djerv i fugl og rolig og avbalansert i bånd. Cert på utstilling

Lykka är tiken som det ofta händer grejer runt då hon är i släpp. Lykka går i mycket bra fart och stil med ett jaktklokt och noggrant sök som ofta leder till fågel. Lykka är hunden som håller sig några hundra meter bort i öppen terräng och i god kontakt. I skog jobbar hon systematiskt och är relativt lätt att hitta. Jag upplever henne med hög dresserbarhet då hon jobbar med mig och vill göra det jag ber henne om. Hon har lämnat två kullar och i dessa kullar är det mycket hög jaktlust. Inomhus är det inte mycket som kan störa hennes lugn. Lykka har 2 UKL, 2×3 UKL i både skog och fjäll. På utställning har hon Cert. HD B Den tidigare kullen mellan Lykka och Sjakk fick, G-kullen blev mycket lyckad där två av fyra hundar är meriterade med 1 UKL. Det här blir Lykkas tredje och sista kull där jag önskar att behålla en valp själv. Planerad parning sommar/höst 2020

Vid intresse kontakta mig på anette.wall@live.se alternativt 073-0971531 (endast kvällstid) , Valparna säljs endast till jägare och med fördel till de som även planerar att visa upp hunden på jaktprov.

Geira och Glada till Fjällpokalfinal!!!

Både Glada och Geira klarade kravet att kvalificera sig för start i kval.parti i Fjällpokalen som i år gick i Hemavan. Dagen bjöd nästan på sommarvärme och svag vind på marken vid Skafsbäcken. Både Glada och Geira kom för fågel där de ej tog vara på sin chans. Trots detta så hamnade de rätt högt upp i rangeringen pga sitt mycket bra/utmärkta sök. Jag fick en liten hint att de BÖR klara sig vidare till finalen som gick dagen efter, men nog var det lite nervöst att gå till lottningen som skulle bli kl 20.00. YES, båda tjejerna gick vidare!

Finaldagen bjöd på finväder och tur var väl det med 8.3 km anmarsch och första släpp 2 h senare. Geira startade första släpp och Glada hade näst sista släpp. Båda systrarna visade att de verkligen tillhör “gräddan” av unga Brittiska fågelhundar på fjäll. Båda gick till sista och tredje rundan där Glada gick i dagens allra sista släpp. Partner styr ner mot höger och jag sneglade upp mot snön i tron om att de rätt vita riporna skulle sitta där. Partner hittar fågel i sista minuterna och vi blev därmed slagen på fågel.

Samma dag startar Giron i Kvalitetsparti och även han går riktigt bra enligt husse själv. Ekipaget har haft lite motgång i vardagen och släpar lite i träningen men nu är de på benen igen med nya starka tag. Kör hårt!!!

Att få två, av de fyra valparna som snart är 2 år, i finalen kunde jag inte ens tänka tanken om. Att de dessutom visar den höga kvalitet de har i sitt sök gör mig otroligt nöjd trots att det blev premie 0 UKL på två starter. Men nu gör Glada avslut i UKL och vi ska istället njuta av många härliga jaktdagar tillsammans.

Geira och Glada i Fjällpokalens finalparti 2019

Kenneljakt -19

Det har blivit av en liten tradition att åka på Kenneljakt med de nyaste valpköparna, denna höst är inget undantag. Syftet med kenneljakten är att låta valpköpare få en upplevelse på fantastiska marker med hela kittet inkl. boende och god mat mitt ute i jaktområdet. Max 8 personer kunde vara med och inom 30 minuter var det fullbokat i gruppen.

I fredags rullade vi mot västra Jämtland där arrangör mötte upp för transport ut med bagaget och vi kunde jaga oss in i området utan massa extra packning. Väderprognosen var nog maximal otur med stormbyar upp mot 25 m/s och 22 mm nederbörd på ett dygn. Trots detta var det bara glada miner från alla. Vi jagade oss in i området men fick efter lunch koppla hundar och försöka snabbt ta oss till stugan för att dimman, regn och blåsten tilltog. Även halva dagen därpå var stormig med dimma men vi fick några timmar på em och sen även hela sista dagen i bra väder då vi jagade oss tillbaka mot bilarna. Alla har haft fågel även om de unga hundarna hade svårigheter med att spika dom. Pga allt regn är det ont om bilder från träffen.

Hela gänget innan hemgång

Under andra dagen på kennelträffen när vi befinner oss på höjd plingar det till i min mobil och ett meddelande om “bästa uppfödaren”. Jag visste att SetterWalls Geira och Tobias skulle starta i Bruksvallarna men hade inte fått någon info om premie. En i sällskapet fick kontakt med “facebook” och där hade NNFK uppdaterat med dagens pristagare och mycket riktigt det var premie på Geira i högsta valör! Sååå roligt för dom!!! Stort grattis till Er!!!

Tobias och SetterWalls Geira 1 UKL i Bruksvallarna 20 september-19

Dan före dan, före dan, före ….

Väntan till jakten är verkligen nedräkning för mig. Många frågor finns om hur hundarna går, hur fungerar de, hur är fågelbeståndet mm. Naturligtvis hoppas jag på en lång fin höst som sträcker sig ända fram till att en halvmeter snö trillar ner på en kvart lagom till advent.

Vi har haft flera sammanstrålningar med valpträffar. Vi började redan i maj med kurs på Långtora, sen blev det impuls med utställning i Svenstavik där uppfödarklass fick HP följt av mycket trevlig kväll med “gravöl eller bubbel” som inbjudan löd-det blev bubbel och massor med babbel. Sen hann vi med träning på fält hos Isaksbo i Avesta för att träna stadga och flog, flera har även varit på organiserade fjällträningar för den sista pusselbiten innan nu jakten börjar, . Jag har långt ifrån hunnit prata med alla men ni är rätt flitiga på att ringa och berätta hur det går och det uppskattas enormt mycket.

Om några dagar börjar jakten och vi sprider ut oss i olika fjällkedjor för att göra det vi gillar så mycket. Många hundar är riktigt unga och jag säger bara; skynda långsamt! Ju mer och bättre ni tränar med eran hund nu desto bättre får ni det senare-skjut inte upp det till morgondagen. Hur ni ska träna hoppas jag våra träningar och kurser hjälpt er med.

Vi kommer att ha en kenneljakt i september och ryktet säger att marken håller bra med fågel. Vi kommer även ha en liten sammanstrålning för att jaga och gå prov i Hemavan vilket ska bli riktigt skoj. Innan dess väntar både något enstaka jaktprov och flera jaktdagar för vår del. Jag vet att någon L och G hund kommer att starta, de unga T hundarna kanske hinner med någon start men det visar sig.

Önskar alla en riktigt fin jakthöst!

Tindra

Vi befinner oss mitt i utställningstiderna och denna gång är det Tindra som varit på Västsvenskas utställning. Redan i valphagen kunde jag mig se en snygg tik kravla runt. Hon var även då rejäl och mycket framåt då hon bokstavligen klev över sina kullsyskon när jag visslade inkallning för mat.

Litet sammandrag från kritiklappen: 7 månaders tik med utmärkta proportioner, harmoniskt vinklad, utmärkt bröstkorg, stark rygg, bra steg och driv och slutligen utmärkt temperament. BIS VALP

Samtliga av de valpar som Lykka gett oss och ställts ut har nu antingen HP eller CK. Kan väl knappast bli så mycket bättre i min ambition att ha rastypiska valpar. Visst de ska vara rastypiska men de ska funka i jakten också! G kullen har jag sett tre av fyra i jakt och det ser onekligen rätt bra ut., Till hösten åker vi på den traditionella kenneljakten och där kommer flera från både G och T kullen att vara med. Jag har även sett flera på fält där vi tränat på fågel och ja, jag är nöjd med båda kullarna.

Hösten blir dock en prövning då nålsögat med HD ska passeras. Lykka och hennes fyra syskon är samtliga friröntgade och även hanhunden är vald med stor noggrannhet så jag hoppas innerligt att det ska gå bra.

Tankar om nästa valp i huset börjar vakna och jag tänker fram och tillbaka vem som ska vara mamma till min nästa valp… Jag njuter lite av den tanken ett tag till, och myser med mina lyckopiller minst en hel höst och kanske delar av en vinter till.

Kennelträff

Två veckor efter att T-kullen fötts och bokats av valpköpare mer söderut så fick jag tanken att kanske försöka få en träff på Långtora hund och jakt. Nu i helgen då T-kullen var 7 månader och G-kullen ca 15 månader så hade vi en kennelträff på Långtora. Spänningen var stor, dels för att få se alla valparna igen men även HUR var de? Är det valpar av det kynnet jag önskat? Hur har ägarna jobbat med dom?

Lördag morgon var det frukost kl 8.00 och liten information om vad vi ägare tyckte att vi behövde få hjälp med och vad vi önskade utveckla hos oss. Vi startade dagen gemensamt och senare under dagen delade vi upp oss i två olika grupper då hundarna var i olika åldrar. Vi hade Jocke och Amir som våra instruktörer. Vi jobbade med linföring, inkallning, störning med bollar, lerduvor och ringduvor. På eftermiddagen var vi nog alla både trötta och nöjda och hundarna såg nästan i kors då de var så trötta av all dressyr…för att inte nämna förarna.

Söndagen kämpade vi vidare och nu var även T-kullen redo för duvor medans G-hundarna gick över till reviering och rapphöns. På eftermiddagen samlades vi åter igen allihopa för att ta del av hemläxan. Jag törs nog säga att vi alla hade en del att fundera på hur vi ska jobba vidare med våra hundar.

Två åldrar på två olika kullar med olika pappor och ändå så lika. Min ambition är att föda upp hundar med rejält tryck men de ska ändå ha så pass hög dresserbarhet så vi alla klarar av att få till en riktigt bra jakthund. Just nu känns det som att jag lyckats!!!

Jag vill rikta ett TACK till Amir och Långtora som gjort denna helg möjlig, allt har funkat från bokning, boende, mat och all träning. Tusen tusen tack!!

Men störst av allt är nog NI som kom och var med på detta, utan er skulle det inte vara genomförbart! Hela vägen hem var jag megatrött men gick på något slags lyckorus då jag var så glad över att få ha en helg med er. Ni kämpar på otroligt bra och jag ser fram emot nästa träff igen. Några av er träffar jag redan i juli, andra i augusti och sedan åker vi på gemensam jakt i september..och vissa av er träffar jag på alla tillfällena, superskoj!! Fram tills dess kämpar ni på med er hemläxa!!! STORT STORT TACK!!!

(Liten parentes så finns en dispens för att utföra denna träning hos Långtora trots rådande jaktlag)

Setterklubbens utställning

Idag har vi varit på Setterklubbens utställning på Frösön, Östersund. Till min stora glädje var vi 5 st från vår uppfödning.

Småttingarna Tezla och Ture gjorde debut i valpklass och det med buller och bång. Tezla fick domaren att komma av sig trots lång erfarenhet. Tezlas överarmsvinkel är fantastisk fick hon med i sin kritik och något liknande har domaren aldrig sett under sina 20 år som domare. Det var inte bara överarmsvinkeln som var bra, hela Tezla är rastypisk och fick ett HP.

Ture fick också kanonfin kritik och var elegant enligt konstens alla regler och även han fick HP. Ture fick gå i konkurrens mot sin syster Tezla och han blev BIR valp och BIS 2 valp. Jättekul!!!

Geira startade i Juniorklass tillsammans med Glada och fick fin kritik, Hon fick Excellent!

Glada startade i juniorklass trots att hon kunde gå i jaktklassen. Men att gå mot de färdiga damerna i jaktklass skulle inte göra henne rättvisa så vi valde juniorklassen istället. Kanonfin kritik, Excellent m CK.

Sen var det Lykka….min stora lykka. Trots att jag matar Lykka mest bara med vatten (lite ironi, klart hon får några kulor med mat också) så får jag inte ner henne i vikt. Det tar tid att få tillbaka henne som hon var innan valpkullarna och jag var tveksam in i det längsta om jag ens skulle ställa ut henne idag. Men vinklarna sitter dock kvar där de ska vara och hon fick idag nöja sig med Excellent.

Summa summarum så känns det som att dagen blev en fin framgång. Jag är nöjd och tacksam över att dessa hundar idag ville ställas ut. STORT TACK TILL ER!!

Glada 1 UKL

Gladas provsäsong startade i Bruksvallarna mitten av mars. Till start var det Giron, Geira och Glada. Tungt före väntade och söndagen toppades det med Klass 1 varning pga hårda vindar och med snö upp till knäna. Vi gick alla tre i samma parti på lördagen och samtliga av oss växlade mellan “mycket bra och utmärkt” och fick mycket släpptid. Giron och Glada hade chans på fågel men nix, ingen premie denna gång. Samma helg gick Gina och husse på sitt första jaktprov men det räckte inte heller trots fina ord från domaren.

Ett par helger senare gjorde vi en liten avstickare till Rundhögen för att gå ett prov. Helt ärligt började jag bli rätt le på hårt väder, djupsnö och blåst, känns som alla helger denna vinter varit med busväder..men i soffan kommer ingen premie så på´t bara. Men denna dag var nog bästa föret vi haft denna vinter, bara lite pulsande i snön och vind/snö varierade hela tiden med korta inslag av sol. I Gladas fjärde släpp, då hon går mot Geira, saktar hon in och preciserar sig för två fåglar som satt intill ett träd. Jag får resningsorder och jaaaa, så reser hon kraftigt. Jag fick jobba lite på stoppet men det var hela tiden inom kanske 8-10 m? Jag släpper på igen och strax efter ser jag henne stå igen. Vart är Geira frågar jag Tobias som lugnt svarar att Geira sekunderar och nog gjorde hon det. Såååå vackert och den bilden kommer jag bära med mig länge. Även denna gång blev det en kraftig resning men här var det lättare att stoppa henne. Sen fick vi koppla och vänta långa minuter innan domaren, Kerstin, talar om vad hon sett av Glada över dagen, Kerstin avslutade med “hon får ett första pris i unghundsklass”. Luften gick ur mig totalt och berget av sten över mina axlar rullade av. Min och Lykkas tjej fixade det! Sååååå glad!!!

V 14 rullade vi mot Hemavan och med ettan i bagaget så fick vi start i Vinterfjällpokalen. Spänningen var olidlig, min Glada är i mina värderingar i yngsta laget att gå mot de mer rutinerade som närmar sig två år närmaste månaderna. Tankar fanns som att vi inget hade där att göra och jag velade ett tag om jag kanske “bara” skulle starta kvalitetsklass, men nu blev det trots det start i FP. Snopen blev jag när jag såg PM med startande hundar…knappt ett parti!? Vart har högstatusen tagit vägen? Tider där flera kvalpartier fanns och på kvällen en överfull middag där dagens bästa hundar presenterades för att gå vidare till final var nu helt borta. Helt klart blev jag besviken men det var bara att gilla läget. Glada var en av de bästa sökarna. Med uppvisande av sekundering av partner och flotta medvindssök visade hon att hon kan minsann trots 14 månaders ålder. För mig är Glada en riktig vinnare! Vi startade även en kvalitetsparti innan hemresa. Tobias fick föra både Geira och Glada och de båda pendlade mellan mycket bra till utmärkt, dock utan att spika en fågel.

Jag har sett Giron, Geira och Glada och är mer än nöjd med kullen.
Jag får även feedback från några som sett Gina att hon går bra men är inte riktigt färdig ännu. Riktigt trevliga hundar som fattat det där med hur det ska se ut. När andra hundar tappat fart och intresse att jobba vidare matar dessa på som om inget vore mer naturligt. Genen med att inte orka saknas nog helt hos dom. Känns som att vi kommer få en riktigt rolig jakt i höst!!!

Nu gör vi säsongsavslut och försöker istället att njuta av skidåkning på vårfjäll i lugn och ro utan massa måsten. Det känns riktigt bra!!!! 10-12 maj har vi kennelträff nere på Långtora hund och sport. Flera G och T hundar kommer att vara med, ska bli jätteskoj att träffa flera igen.

Nu är vi igång igen…

Nu är vi igång igen med både hemsidan, som legat nere en tid, och även med träningen inför vårvintersäsongen.


Efter att T-kullen flyttade tog jag mig en helg ner till Stora Stockholm och ställde Glada. Det komiska och kanske orsaken till att jag åkte dit var nog att jag ställde Boss på samma utställning, samma klass och samma domare fast året var 2005. Resultatet var ungefär detsamma på Glada, Very Good. Ger jag henne lite tid så gissar jag att hon rätar ut sig och kan bli en Exellent när hon vuxit i kostymen.


T-kullen växer för var dag och har nu blivit 4 månader. Den feedback jag får från valpköparna ger en gemensamhet i att de är oerhört framåt och mycket lyhörda och samarbetsvilliga. Ska bli oerhört skoj att se kullen i maj då vi åker på kennelträff på Långtora.


G-kullen har hunnit bli ett år och dessa små valpar har nu blivit rejäla unghundar. Vi har varit och tränat tillsammans på fält i december och för bara någon vecka sedan trotsade vi kylan och fick en fin helg på Mittådalens marker. Det jag hitintills sett av dessa är bara positivt och jag känner mig nöjd med parningen. Nu är det full fokus på träning, kalendern är fulltecknad ända till slutet av maj med olika aktiviteter för oss och det ska bli roligt att följa Glada och hennes syskon.

Lars med Giron och Leo, Jag med Lykka och Glada, Tobias med Geira och Sky.

Nya familjer

Nu har alla valparna flyttat till sina nya familjer och jag känner att allt rullar av mina axlar. Det finns alltid en oro med en valpkull. Jag tänker närmast på tiken och vad det kan innebära med en valpkull om det går galet, men även oron över att valparna ska ha någon defekt eller att något händer dom under de 8 veckor de är här. Det är inte bara att klämma ut ett knippe små söta valpar. Först ska föräldradjuren uppfylla vissa kriterier och sedan är det mycket som ska fungera och allt ska skötas enligt konstens alla regler och rekommendationer från både SKK och Jordbruksverket. I slutändan ska det även inte bara vara söta små valpar utan de ska även leva upp till mina och valpköparnas önskemål.

Alla valparna har nu börjat bo in sig i sin nya familj och jag får både tfn samtal, mail och sms om hur det går för dom. Gemensamt för alla är nog att valpköparna slagits av tanken att just deras valp är otroligt kavat och framåt men ändå lyhörd och oerhört stabil. Jag som sett dessa små valpar under 8 veckor kan nog bara säga att de är oerhört kavata och inga mesproppar. Har en känsla av att det kommer gå av bara tusan den dagen de vaknar i jakten. Så träna, träna och återigen träna. Då jag anser att materialet finns där så har jag bokat valpträff för G och T kullen senare i vår, och sen får vi se hur vi går vidare.  De som kommer på denna kurs kommer ligga långt fram i lydnad och ha tillbaka det senare när de vaknat och ska jagas över.

Nu ska jag ge Lykka och Glada mer tid och vi börjar redan med utställning på Stora Stockholm för Glada. Samma domare och klass som jag en gång ställde Boss för 2004 och det är lite därför jag åker iväg, annars är jag nog väldigt tveksam på dessa “showutställningar” med domare som inte vet hur en riktig jakthund ska se ut! Vi passar även på att ha en fasanjakt innan plikten kallar några dagar innan jul. Sen blir det fin lång ledighet som vi tillbringar på fjället, jag längtar så jag nästan inte kan sova om nätterna. Nu ska mina hundar få allt jag har att ge dom, vi ska njuta till 100%!!!  Ååå Happy Day!!!

Lykka och Trolla innan avfärd

 

 

 

6 veckor

Tiden rusar och nu är valparna 6 veckor. De är fortfarande lugnt i hundrummet där de sover om nätterna eller är när jag är hemma. De är avmaskade 2 ggr och klorna klippta 2 ggr.  De växer fort och är så fina i hullet. De erbjuds nu foder hela dagarna men Lykka är in några minuter var och varannan timme för att ge dom en liten slatt från sig.

Jag har varit hemma och nerbäddad sista dagarna pga envis förkylning men trots det så fick de i fredags komma ut och prova gå på åkern intill vår gård. De skuttade som om de vore små kalvar på grönbete. När jag sedan visslade på dom så samlade de snyggt ihop sig och följde mig mot grinden utan större ansträngning. På kvällarna är det kvällsmys så då turas de om att vara med mig i vardagsrum eller vart jag nu är. Kommande dagar ska de få prova åka bil så de blir någorlunda bilvana innan hemresa.

Valpkassen har kommit, registreringsintyget inskickat och veterinär är bokad för besiktning. Helt ärligt har jag nu sista dagarna funderat på om jag verkligen gör rätt med att inte behålla någon. Försöker hålla mig till ursprungstanken och hundar lär nog fyllas på här ändå fortare än jag anar…

Lykka har fått några släpp i skogen och jag njuter av att se hennes glädje. Glada kämpar lika fint i skogen som tidigare. Jakt var inplanerat nu denna helg men jag får nog hålla mig stilla med näsdukarna intill mig. Men nästa helg, då kör vi all in!!!!

Fyra veckor

Nu har det gått fyra veckor sedan valparna föddes. Lykka är supermamman som får jättefin hjälp av Glada som hjälper henne med det mesta. Det ser nästan ut som att Lykka tycker det är skönt att någon annan hjälper henne emellanåt. De flesta valparna väger nu drygt 2 kilo.

Valplådan är borta sedan en vecka och de ligger nu i hundrummet eller i hundhuset beroende på om jag jobbar eller är hemma. Kvällstid är det inte ovanligt att jag lägger Biabädden framför braskaminen så får de ligga och jäsa i värmen.  I hundrum och hundhus finns en skomatta med kattsand och som de rastar av sig vid. Från att ha lyft dit dom i början så är det inte ovanligt att de är kö till lådan efter att de vaknat.  Mitt mål med att 50% går på lådan är med råge uppfyllt. Valparna har börjat vänjas vid 2 mål mat/dag och de äter med god aptit.

Det känns som att det mesta går som önskat!

 

 

Nikon moment

Valparna är drygt två veckor och redo för Nikon moment.

Allt går bra här och det är fortfarande tvärtyst i lådan. Glada har avslöjats halvvägs ner i lådan och hon kommer bli en jättebra extramamma, det är bra att hon tränar lite. Vem vet, nästa gång kanske det är hennes tur att vara mamma?

Idag har vi klippt 126 klor, kanske inte för att det egentligen behövdes utan mer för att de ska få en mysig stund där kloklippning ingår.

Lykka mår bra men börjar försvinna smått i vikt för mig. Annars allt toppenbra här.

 

Snart två veckor

I valplådan händer det grejer. Valparna utvecklas enormt fort nu i både storlek, rörelsemönster och alla har även öppnat ögonen.  Alla ser riktigt fina och välmående ut och de ökar stadigt i vikt. Lykka har nu börjat ta en liten time out från dom då hon vill vara lite social med mig och Glada korta stunder. Hon gör inte stora svängar från lådan men hon vill även vara med oss en stund lite nu och då. Glada börjar respekteras och får nu närma sig valparna sakta om hon sköter sig. Lykka har järnkoll på läget!

Alla valparna är nu tingade och de hamnar i Lerum i söder och i Kiruna i norr. Alla utom en är tidigare ägare av Engelsk Setter den byter ut en pointer mot en ESh i lådan.  Det känns riktigt bra och jag är glad över att ni alla valt valp från just oss.

Tricolor tik och vit-svart tik

Nu är T-kullen här

Nu har Lykka fått sina valpar.  J SetterWalls Lykka-NUCH SUCH Giddes J Tarra.
Efter några oroliga dygn så började valpningen på torsdag kväll och sedan på fredagsmorgon var de alla välkomnade till världen. Det blev en fin kull med fördelningen 4 hanar och 3 tikar och färgkombinationerna är vit-röd, vit-svart och tricolor.  Jag har vägt  alla vid två tillfällen och samtliga ökar rejält i vikt. I valplådan är ett gnyande eller så är det tyst, jag kan sitta timmar och titta på Lykkas små underverk och hur duktig hon är med dom.  Lykka ser ut att må bra och lämnar inte gärna lådan..om inte hon hör att jag tar fram GPS halsbandet till Glada, för jaga vill hon.

Alla tikar är bokade och jag har tom kö på sista tiken som än inte är placerad. Däremot finns det en hane kvar att tinga då ett par från listan har hoppat av nu i dagarna.  Det jag förväntar mig av denna kull är mentalt stabila hundar med utmärkt hälsa, oerhört mycket jaktlust och hög viltfinnarförmåga. Exteriört förväntar jag mig flera CK/Cert. Lykka har lämnat en kull tidigare och dessa är ännu unga och oprövade.  Men redan nu kan jag se deras otroliga lugn här hemma och på fjället går det av bara tusan. Vid köp av valp från SetterWalls kennel erbjuds kullträffar både på dressyrplan och på fjället. Att ta en valp denna årstid är i mina värderingar bästa årstiden. Här har ni chansen att ha en liten jaktkompis med på jakten redan kommande höst. Ni som vill gå jaktprov har tre jaktprovssäsonger i UKL/UK.

 

Knappt 10 dagar kvar

Igår var Lykka in och gjorde röntgen för att se hur många valpar som väntas. Jag var lite i tankarna att det skulle bli en eller ett par valpar fler än tidigare kull. Om allt går vägen och att alla valparna är friska och krya så väntas fler valpar än så…fram tills dess så mår Lykka gott i lugn och ro.

Lykka mår gott, drygt en vecka före valpning

Tre veckor kvar

Lykka växer nu för var dag inbillar jag mig. För säkerhets skull så har jag börjat mäta henne och visst växer hon nu.  Jag har fram tills igår haft henne med på dagsturerna så även hon fått jaga lite denna höst. Igår tyckte jag det såg ut som att det gick väldigt fort utför men tungt uppför, så nu blir det lite lugnare fram till valpning. From kommande helg så är det endast hemmaplan som gäller.

Glada har varit på fjäll och även provat skogsjakt, och jag är sååå nöjd med vad jag ser hos henne. Fina slag med hög jaktlust och otroligt fin kontakt. Jag hoppas innerligt att hon ärver sin mors egenskap att jaga i skog, och än så länge ser det väldigt bra ut.  Nu blir det lite längre mellan jakterna för Glada då jag vill ha koll på Lykka, men vi hoppas på någon halvdag innan snön kommer… Vi får lägga energin på dressyr och korta turer i skogen bakom gården.

 

 

Årets jaktpremiär

Nyss hemkommen och nöjd efter årets jaktpremiär som blev i Norra Jämtland.

Jag var med Glada och lånehundens Högfjällshundens Nova på en veckas jaktresa med goda vänner och valpköpare. Som tidigare år hade vi det även i år bekvämt med helikopter ut i marken och vi gjorde oss en jaktcamp. Veckan delades in i två sällskap, jag och min kompis Eva stannade kvar hela perioden. Resan kunde börja bättre då Helikopterbolaget Helinord sullade bort ett dygn då de inte hade helikoptern på plats enligt överenskommelse. Väl uppe på fjället så var det bara glada miner. Från egen uppfödning var Lysa med i första gruppen och det var även hon som banade vägen för de övriga hundarna med att fixa flera fåglar i säcken.

Efter två dagar var det gruppbyte och då kom Leo, Giron och Geira ut från egen uppfödning. Måste medge att det blev lite extra spänning då småttingarna skulle släppas på fjället för första gången knappt 7 månader gamla. Även om helikopter, många hundar, sova i tält tar på lillhjärnorna så presterade småttingarna mer än vad jag vågat hoppats på. Redan nu lägger de upp fina sökrundor och jobbar med nosen, samtliga tre kom för fågel och de växlade upp flera växlar för var släpp. MEN, lillhjärnan blir fort trött så jag tog det väldigt försiktigt dom.

Båda grupperna avslutade med god ripmiddag och några fick även med sig ett knippe fåglar med sig hem i säcken. Mycket trevliga dagar, tack till er som var med!

När jag igår kom hem möttes jag av en jätteglad Lykka som fick vara hemma då hon precis passerat sin tredje dräktighetsvecka. Lykka var kanske lite rultigare men definitivt hade juvrerna vuxit på henne. Jag skulle bli mycket snopen om hon inte är dräktig med tanke på vad jag såg hur hon förändrats under en vecka. Nu lullar vi på lite försiktigt några veckor till innan vi övergår till promenader. Imorgon ska vi ut på fjället igen och då ska Lykka få kuta av sig lite och ha lite roligt. Då har även Glada fått vila lillhjärnan en dag så vad som händer då återstår att se.

Lykka och Tarra

Nu är SetterWalls Lykka parad med Giddes J Tarra!

När vi möttes fick jag hälsa lite på Tarras och sedan tog jag ut Lykka. Hon hoppade över det där med att  hälsa. Hon ställde upp sig omg och Tarra var väl knappast senare han, så inom två korta ögonblick så satt de ihop. Hängningen var lång, ca 20 minuter. Möjlighet till ny parning kommer ges några gånger till.

Går detta lika enkelt som parningen så väntas valpar kring 7 oktober med leverans början av december. För mig är det den optimala tiden att ta en valp. Då hinner den växa på sig och kan vara med på kommande hösts jakter, den får även tre provsäsonger att starta i UKL/UK för de som är intresserade av det. Jag förväntar mig stabila valpar ur denna kombination som kommer gå med rejält tryck i söket, stor jaktlust och hög viltfinnarförmåga.

 

Lykka löper!

Lykka löper nu och jag håller tummarna för parning om en dryg vecka.

Att ta en höstvalp ser jag bara fördelar med. Dessa föds i perfekt tid då du kan ta med valpen redan på första höstens jakt. Är du intresserad av jaktprov finns här chansen till att ha tre provsäsonger, däribland Fjällpokal och Derby.

Sommarens Kennelträff

Vi har haft några helt fantastiska dagar med valpar och dess ägare. Vi hade även med några inbjudna vänner med andra raser så våra instruktörer Thomas och Tina Schaffer på Hundens Gård i Jämtland hade fullt upp från tidiga morgonen till långt in på natten.

Från Lykkas kull kom syskonen Leo och Lysa och från Gladas kull var vi alla med. Glada valparna är knappt 6 månader. Utöver det var Engelska Settrar från andra linjer, en irländare och en Ungersk Vizsla med.  Upplägget var genomgång och att försöka komma till insikt med vad man har i båda ändarna av kopplet och därifrån utgå med träning. Vi varvade teori med praktik hela dagarna. Vi hade genomgång om vad som kan vara bra att ha med när vi jagar, hur vi bäst tar hand om våra hundar och hur vi går vidare för att få den hund vi önskar. Vi tränade stadga, inkallning, apport och massor av linföring. Att det var löptik med i sällskapet gav extra störning för hanarna men det skötte dom så fint.

De yngsta valparna var oerhört jämna och jag upplever de väldigt stabila.  De bara gjorde det vi bad de göra utan minsta tvekan och  som om de aldrig gjort något annat.

Att se “mina valpar” samlade såhär ger en obeskrivlig känsla så jag saknar ord. Otroligt roligt att så många offrade några semesterdagar för att vara med på detta, jag är stolt och väldigt tacksam över er alla!

Riktar ett stort tack till Thomas och Tina för att ni släppte in oss alla i er familj och att vi fick bo på er fina gård. Tack även till er vänner med hundar som har andra linjer och raser. Ett extra stort tack till ni valpköpare som ställer upp och jobbar med era hundar och att ni tog er tid att närvara på detta. Sträck på er, ni är superduktiga!!!  Superroliga dagar och redan innan ni passerat Östersund på väg hem började planerna för nästa träff.

Lykka paras inom kort med Giddes J Tarras

Jag har länge tänkt fram och tillbaka på när jag ska para Lykka igen. Valet har stått mellan att para henne nu på kommande löp eller om jag ska vänta till nästa löp som blir till nästa sommar/höst.
Igår kväll tog jag beslut då jag insåg att nästa höst inte har tid att sitta vid valplådan för då hoppas jag på att starta Glada, därför paras Lykka redan på kommande löp. Höstens jakt kommer vi hinna ändå fastän i mindre omfattning, Lykka är dessutom helt återställd och i god fysik efter tidigare valpning.

Jag har en tid kikat på Giddes J Tarras då båda föräldradjuren är dubbelchampions. Tarras är både svensk och norsk utställningschampion och har lämnat flera avkommor och dessa har 8 st 1 UK och flera 2 och 3 UK. I utställningsringen har flera av dom CK och Cert.

Då jag strävar efter att ha jaktkloka hundar med mycket god mentalitet utan att ge avkall på exteriören tror jag detta kan bli valpar med mycket motor och viltfinnarförmåga. Naturligtvis är båda hundarna HD fria.

Parning bör ske någon gång mellan augusti-oktober. I mina värderingar är detta den perfekta tiden att ta en valp. Här kan valpen följa med redan på höstjakten året därpå, du har dessutom tre säsonger att starta hunden i UKL om du är intresserad av jaktprov.

G-kullen 5 månader

Nu har Glada och hennes syskon blivit fem månader. Fem månader där jag bara väntat att det ska vända att de ska bli små ligister och fulla av bus. Det känns mer som att de liknar Färdinand. Glada busar lite och sen mest bara luktar på blommorna och kikar runt lite och är med mig eller Lykka om dagarna. Jag brukar säga att hon lurat mig på valpstadiet.

Glada har nu introducerats för duvor och det har väckts en nyfikenhet och lust för fåglar. Det blir väl nu som hon liknar Färdinand, då han sätter sig på getingen….och det är väl bra för jaktlust bör det finnas i denna kombination.

Lykka är nu superfin i pälsen och hullet har nu äntligen börjat gå ner lite. Om några veckor väntar fjället och jag ser med spänning fram emot hösten. Frågar henne när hon tänkte löpa men har inte riktigt fått något bra svar än. Löper hon enligt cykeln så ska hon börja löpa om ett par dagar och skjuter hon på det så hoppas jag att hon gör det ordentligt så hon kan paras senare i höst, men det där bestämmer bara hon så vi får se hur hon tänker.

Geira och Glada

4 månader

Dagarna passerar och Glada är nu drygt 4 månader enligt stamtavlan. I verkligheten upplever jag henne som vuxen i liten kropp?!  Något valpstadie med tuggande och olyckor inne existerar inte, hon är otroligt lugn. Visst gör hon bus och vill leka emellanåt men då leker hon med Lykka några minuter sen går hon och luktar på blommorna och sätter sig och kikar ut på åkrarna häromkring. Jag går i tron att det förändras snart men än så tycks det dröja och glad för det är jag.

Lykka går numer under namnet “Tunnan”. Pälsen är nu tjock och fin men hullet…hon äter smalmat och portionerna är små, och någon snutt från en smörgås är inte att tänka på. Ändå får jag inte ner henne i vikt. Cyklingen blev snabbt avbruten då vägen fick ny vass grus så nu är det bara promenader som gäller..och få ner en setter i vikt på promenader är som ett sämre aprilskämt. Enligt kunnigt folk så är det rätt normalt med runda tikar efter valpning så det är väl bara att acceptera läget. Så någon utställning är inte att tänka på för henne och åka lång väg för att ställa en fyramånders valp, det gör jag inte även om Glada är i mina värderingar väldigt rejäl och snygg.  Vips så försvann den utställningssommaren, men det kommer fler!

Kikar jag framåt så är det snart Kennelträff och det ser jag fram emot, det ska bli jättekul! Därefter kommer jakt för Lykka och socialträning för Glada. Det ska bli skoj!! Även i år flyger vi ut med några från Lykkas kull men även några från Gladas kull gör sällskap. Fungerar allt som önskat så hoppas jag på någon jaktprovsstart för Lykka, men det visar sig när det närmar sig.

Däremot finns det lite olika tankar och funderingar gällande nästa parning. Nr 1 är att Lykka (och jag) ska jaga i höst. Om hon löper som hon förväntas så blir löpet strax innan jakten och då blir det parning till våren. Men om hon skjuter på löpet och inte börjar löpa förrän oktober/november, då kan det bli parning på kommande löp. Hane är utsedd och vi har fått klartecken från ägaren. Vem hanen är återkommer jag med när det närmar sig, hanen är svenskfödd men boende i Norge… Men först och främst Kennelträff och sedan jakt!

Glada 3.5 månad

Utställningstider och valpträning

Glada är nu 13 veckor och jag blir bara mer och mer fäst vid henne. Hon är verkligen “Will to Please” och det är riktigt roligt att se hur hon kämpar med att göra mig nöjd. Vi jobbar med vardagslydnaden med sitt, inkallning och toppar med lite apport, mer än så behövs inte. När vi tar våra korta promenader följer hon fint vid min sida och jag har börjat lämna henne helt själv korta stunder både i hundgård och inomhus och det fungerar utmärkt. Rumsren var hon i princip från dag 1 då syskon flyttade. Hon sover hela nätterna under täcket med både mig och Lykka. En riktig sjusovare är hon, från ca 21 på kvällen och skulle inte jag vakna så skulle hon förmodligen sova till 9 på morgonen.

Lykka är fortfarande klen i pälsen men börjar smått återhämta sig. Hullet håller på trimmas och snart bör en midja kunna skönjas då vi börjat cykelträningen. Det ser ut som att hon är en stolt mamma till Glada och de både leker och sover ihop. Det är ett lugn här hemma!

Idag var jag och kikade på Setterklubben för Engelsk Setters utställning här på Frösön och fick ännu en lektion av domaren som höll öppen kritik om varför det är si och så. Vi har alla säkert massor med synpunkter på dessa utställningar, det ska klippas och trimmas och det är rena “DogWalken” emellanåt. Ofta får man höra att utställningar är bara ett fjanteri. Dessa utställningar är ju en bedömning, precis som jaktproven, och det är utbildade domare som gör bedömningen. Visst har jag åkt hem missnöjd flera gånger och det är långt ifrån bara jag. Vissa domare i utställning tänker jag inte tanken att ens ställa för och vissa kan jag åka riktigt långt för att få visa upp sin hund. Det är egentligen inget konstigt i det. Nu när jag kom hem så försökte jag se kritisk på Glada, hur är tassarna, bröstkorgen, korset, rygg,  fram och bakvinklar och huvud? Jag är helt enig i min bedömning att hon är  superfin och kanske då har turen att ha rätt anatomi för att klara det som hon är avlad för, dvs jaga!

Med tanke på Lykkas hull och saknad av päls så ställdes inte hon idag och Glada är för ung ännu för att ens ta in på området. Mitt mål är att ställa båda en gång kring midsommar.  Fram tills dess tränar vi positivt vidare med allt som underlättar i vardagen.

Lykka & Glada 13 veckor

 

Mot nya mål

Så har dagen leverans både kommit och passerat. Valparna har nu flyttat till sina nya familjer och de har börjat med nya rutiner och nya mål. De som hade längst att åka gav tillbakakoppling att resan gått bra och med korta stopp för rastning.

Jag har hela tiden haft fokus på 8 veckor och valparna som kull och måste helt ärligt erkänna att jag nästan glömt att även jag får en valp att förvalta efter att de andra åkt. Så första dagen så vilade vi nog mest, tror att både Lykka, Glada och jag behövde lite extra sömn innan vi startar om och rullar mot fjällen.

Första natten själva sov Glada i ett sträck från 21.30-7.00 och jag blev aningen snopen då jag vaknade och det var ljust ute. Inte en minsta kissfläck eller något tuggande. Däremot vaknade jag någon gång av att en liten hårboll ville komma närmare min axel för att sova ännu skönare, naturligtvis har jag valpen i sängen. Där går det fort att få henne nattorr och där kommer hon få ligga varje natt, och det är så vill jag ha det.

Varken Lykka eller jag har knappt sett ett fjäll sedan november, nu är det vår tur att få komma ut. Så nu har vi åkt till fjälls och här kan vi åka lite kortare turer på skidor och förhoppningsvis hitta någon pippi. Glada gör sällskap och har parkett från ryggsäcken som hon sitter högt i på min rygg när hon inte leker i snön. Vi tar det lugnt och båda hundarna tycks må så gott.

Glada upplever jag att hon lever upp till sitt namn. Hon är oerhört glad och vill gärna vara mig till lags. Hon följer mig som en skugga och så fort jag stannar sätter hon sig och tittar upp med sina söta ögon precis som att hon säger: Vad ska jag göra nu?

Att se Lykka äntligen få söka ut är obeskrivligt. Hon var kontaktsökande och följde mina rörelser och var otroligt följsam. Då vi bara var ute en kort stund så förväntade jag mig inte fågel. Men Lykka ställer sig 250 m ut och jag börjar skida dit. Kort efter löser hon det själv då det endast var spår och vi vänder hemåt igen.

Nu tar vi dagarna lite som de kommer och jag gläds med de små meddelanden jag får från valpköpare som trivs med sina valpar. Lykka ska sluta sin anställning som mjölkmaskin och mamma, Glada ska börja sin resa från valp till jakthund och jag mår gott med mina två glädjespridare Lykka och Glada.

 

 

Sista helgen med gänget

Det går fort när man har skoj och nu går det riktigt fort. Åtta veckor har snart gått sedan valparna välkomnades till världen, och vilka fantastiska veckor valparna har gett mig!!! I början fick jag ofta höra “vad synd att det blev en sån liten kull” osv. Men jag kan bara säga att det är synd att fler inte får glädjen att ha en sån liten kull. Valparna har getts möjlighet att vara en del av min flock under dessa veckor, de har bott i mitt hus och inte förvarats i väntan på att någon ska hämta dom.
Många i min närhet har jättebra hundhållning men det finns en som sticker ut lite extra.  Hon föder upp settrar men i annan färg. Hon visar att det går att ha valpar som en del av flocken och jag kan bara instämma. Visst blir det lite mer planering men allt går! Den här kullen börjar nu komma in i lunken med att sova, rastas, äta, rastas och sova igen. Sista dagarna har de varit vakna lite mer än tidigare och sen vid kvällsmaten kring 18 tiden har de gjort natt. Jag har fått väcka dom vid 22 för nattrastning och sen har de slocknat för natten igen. Visst blir det tidiga mornar ibland men herreguu, de få veckor det handlar om så är det helt ok!

Bil har de åkt massor med gånger och nu sist fick jag en sån obehaglig känsla att de inte låg kvar efter att jag varit in på affären en sväng. Det är knäpptyst i bak!  Maten äter de med god aptit och tuggben knapras för fullt. Veterinärbesiktningen gick bra med undantag på ett liitet navelbråck men i övrigt allt u.a. I hundgården tar de för sig rejält (stooor hundgård) och jag törs inte lämna de längre stunder själva då det är lätt att de kan trilla ner i någon snögrop och inte ta sig upp. Inkallningen fungerar i det stora bra då vissling förknippas med mat, ben eller något positivt. Jag försöker vara självkritisk och se vad har kunnat vara bättre och jag kan inte komma på något.

Lykka är helt makalös duktig mamma. Hon leker och busar lite försiktigt med dom men markerar när de inte gör som hon vill. Hon har ätit 4 ggr/dag men nu tror jag att hon kan börja gå ner på 3 ggr/dag, Däremot börjar pälsen vara ett minne blott så nu kompletterar vi maten med tillskott.

Imorgon kommer första valpköparen och sen rullar det på hela påsken. Naturligtvis ska kullen firas och det gör vi innan alla lämnar oss på annandagen, men det får bli ett annat inlägg.

Passar på att önska alla en riktigt Glad Påsk!

Geira

Sex veckor

Känns som att tiden rusar iväg. Valparna är nu dryga 6 veckor och de växer så de knakar. Jag börjar smått se dagen leverans komma allt närmare och det med väldigt blandade känslor. Jag är helt inne på att valpar ska till sina nya ägare vid den tidpunkten då de behöver stimuleras. Valpens första månad hos nya familjen är värdefull och det är mycket som händer. Men just de här valparna har haft en liten annan start än vad jag hade tänkt mig eftersom att de är få i antal. Men dagen de flyttar ut…åker även mattan i vardagsrummet ut – äntligen får jag köpa ny matta! :)
Valparnas personligheter är inte detsamma som för några veckor sedan. Då kallade jag t.ex. en av tikarna för “Surtiken Glada”. Idag är det den lilla tiken som sätter kullen på plats. Mysproppen är dock fortfarande kullens myspropp, han är ju hane och det säger allt! Den som följer mig vart jag än går är den ljusa tiken och “Surtiken Glada” är väldigt lik Lykka som hon var som valp, hon sitter bara och är söt. Gemensamt för de alla är att de börjar undersöka hundgården mer. Alla snöhögar är som höga fjäll för dessa småttingar. Men de tar för sig bra och det utan tvivel. Inkallningen är inte helt befäst men vi tränar för fullt och de gör framsteg för var dag. Vi har åkt bil en sväng och det utan problem, vi kommer att åka mer bil så hemresan för Giron och Gina blir utan problem.
Kullen är nu registrerad och stamtavlorna bör komma vilken dag som helst. Valpkassen med lite “jox” är på plats, veterinären bokad och from igår, då kullen blev 6 veckor, är de försäkrade. Då jag värdesätter service och vet hur duktig mitt ombud är så följer jag henne då hon bytt från If till Sveland.
Min ögonsten Lykka sköter valparna på utmärkt sätt. Hon leker med dom men med små medel fostrar hon valparna som fattar när de ska backa. Lykka och jag åker skidor några gånger i veckan och jag vill att hon ska få tillbaka sina muskler. Hon är fin i hullet men hon fäller en hel del päls. Men i det stora så ser hon knappt berörd ut efter vad hon levererat. Det finns många fördelar med en liten kull med valpar!

Glada 6 veckor

Valparna nästan 5 veckor

Valparna växer rejält. De föddes som små råttor och blev sen små söta hundar men liknar nu mer små grisar…så kan jag ju inte skriva?! Nej, verkligen inte!

Men det är otroligt rejäla valpar Lykka har fått. Kraftiga huvuden med trubbiga nosar och en kropp som jag vet inte vad. Valplådan är ett minne blott och första stegen utanför lådan var en underhållning att se då benen spretade åt alla möjliga väderstreck. Eftersom att kullen är liten i antal så bor valparna nu i hela huset utom på natten då de är begränsade till hundrum och kök. De springer glatt runt i huset och någon försöker ansträngande att ta sig upp i soffan utan framgång än så länge. Dessa valpar är nästan lite svåra att få i alla fyra mål med mat eller att få igång buset i då de är otroligt tysta och sover stor del av dagen. Jag går fortfarande i väntans tider på buset så det kommer väl snart gissar jag, men än så länge sover  vi gott om nätterna.

Jag har börjat med att försöka få de rumsrena genom att låta de kissa ute direkt de vaknar eller efter maten. De har fått kontakt med snö och första minuterna så var det rätt höga benlyft för det konstiga och kalla vita under småtassarna. Men det konstiga försvann fort och nu springer de runt snödrivorna och det händer att någon sladdar rakt in i fluffsnön och tittar fram med söta ögon och snöig nos som om det vore jättekul. De är otroligt söta och mysiga och jag blir alldeles varm av att sitta och titta på dom!  Jag ser fördelen med liten kull då de får mycket social kontakt och lite andra förutsättningar än att bo i en låda med tidningar i. Inom kort börjar vi med bilåkande så de blir van med det.

Alla fyra valparna har fått namn och träffat sin ägare, de kommer att heta Giron, Gina, Geira och Glada. De flyttar till Borlänge, Umeå, Aspåsnäset och en blir kvar hos mig och Lykka. Jag är supernöjd med placeringen av valparna även denna gång.

Lykka mår gott! Hon tappar en del päls men är väldigt fin i kroppen, dock med minimala muskler så nu börjar hon och jag med skidåkning igen och det ska bli skoj.

Det känns som att det går bra här hos oss och jag hoppas att det kommer fortsätta i samma utveckling med både valpar och Lykka.

Giron, Gina och Glada

Nästan en vecka

Nu har valparna blivit nästan en vecka, eller åtminstone 6 dygn.  Jag har sovit inne hos valparna fram tills i fredags och det är tyst och lugnt i lådan, inget pipande och inget oroande. Lykkas mage fungerar som om hon inte ens har haft valpar. Hon börjar nu lämna lådan korta stunder för att få lite uppmärksamhet från mig.

Varje morgon är det lådstädning och då vägs även valparna. Alla valparna har dubblat sin vikt och de är fina och rejäla. Just nu är tre stycken vit-svarta och en tik är tricolor, hanen är den med fläckar på ryggen. Gissar att de börjar komma fram små ögon inom en vecka eller några dagar, då blir det en helt annan personlighet på dom.

Intresset för kullen var jättestort och jag fick neka ett tiotal duktiga på intresselistan att de tyvärr blev utan valp från oss. De som har en valp i lådan har som hemuppgift att hitta på ett namn som passar dom som börjar på G. Lykkas valp som blir här hemma kommer att heta Glada.

Ord är överflödiga

 

Nu har G-kullen anlänt

Så har nu Lykka fått sin kull med valpar.

Lykka började valpningen på dygn 61 och avslutade den på dygn 62 allt räknat från första hängningen. Så skoj att se hur lugn och stabil hon var hela utvecklingen, hon sov lite, viftade på svansen, hoppade i snödrivorna lite och blev allmänt busig på rastningarna. På kvällen började hon flämta och jag tänkte att så varmt har vi väl det ändå inte inne. Timmarna gick och hon sov lite hos mig på min smala Exped intill valplådan (finns det hjärterum så finns det stjärterum) eller så var hon ner i valplådan. Strax före kl 01 så blev hon lite orolig och började bädda om och om igen och jag tänkte att nu kommer de nog snart.

Första valpen, en hane, kom ut och välkomnades till världen 01.55, sen följde de övriga på med ca 30 minuters mellanrum och sen tog det stopp…Tankar som “var det bara tre” fanns men hon var ju så stor…eller var hon inte det? Nåja, tankar om att det kanske bara var tre valpar for genom mitt huvud och skönt för Lykka med en liten kull. Men något stämde inte. Vi var ut och sprang lite i omgångar och min fasa för att få en valp ute i -25 grader var ingen skön tanke. Men Lykka sprang i full fart, knappt tagen av vad hon åstadkommit sista timmarna. Men nej, det ville inte bli något mer. Jag kontaktade en god vän med gigantisk erfarenhet och kunskap och vi kom mer eller mindre fram till att det kanske är bäst att ringa Djursjukhuset för att höra vad dom säger. Där sas det att vänta en halvtimme och om inget händer så kom in med henne.

Jag tror inte det tog en halvtimme utan vi startade bilen och var inne kl 06.00. Där såg vi att det fanns en valp kvar och den levde. Min rädsla för snitt började göra sig till känna-Jag vill inte ha min finaste snittad! Det måste finnas andra alternativ och då diskuterdes att tillsätta ett kalkdropp. Dripp dropp och sen kom krystningen igång och snart var den fjärde fightern ute. Den otroliga glädje, lycka och lättnad var obeskrivlig.

Kullen har sedan länge planerats att heta något på M men med då jag kände glädjen när sista tiken kom ut så ska kullen heta något på G. Min minsta prinsessa och Lykkas avkomma ska heta Glada. <3

Riktar ett stort tack till Tobias som var min extra hand under hela valpningen och även skjutsade in oss till Djursjukhuset, Kerstin som fanns på tfn trots att det var mitt i natten och även Djursjukhuset som mötte upp med ett fantastiskt mottagande när halva Sverige ligger och sover.

 

 

En bit på väg…

Här rullar dagarna på som de ska. Lykka blir större för var dag. Idag tyckte jag dock att hon tappat i omfång men jag får nog tänka om. På två veckor har hon växt dryga 15 cm i omfång, så nog växer hon. Hennes aptit är god och hon börjar nu få mat flera ggr om dagen, dock i mindre portioner så totalen av mat/dygn är detsamma som tidigare. From idag går vi dessutom in i vilofasen, så nu är det slut på bilåkande och endast promenader väntar. Hon ser ut att må bra och gör gärna små skutt och bus när tillfälle ges. Men härom natten var hon orolig och efter att jag lagt handen på hennes mage så förstår jag varför, små Aliens hade party i hennes buk.

Nu kommer perioden där jag får inventera att allt runtomkring valpningen finns och fungerar.  Installera valplådan, sax, rena handdukar, filtar, batteriet till vågen, testa termometern, ha ersättning hemma osv osv. Det är en spännande tid framöver och det börjar kännas nervöst men även spännande.

Nu återstår ca 2 veckor och nästa uppdatering hoppas jag på en bild med en hög av smårått…valpar.

Nu är det bara resten kvar…Wish me good luck!

Lykka och Sjakk är nu parade

I dagarna har Lykka och Sjakk parats. Om allt gått enligt önskemål så beräknas valpning kring 6 februari.

Jag har nu äntligen fått träffa Lykkas hane för kommande kull. Sjakk är en vacker maskulin hane. Han jagar oftast i skog och på högfjäll och jag tror att kombinationen med Lykka kan ge rastypiska valpar med mycket hög jaktlust och motor.

Jaktåret 2017/18 har börjat!

Så har jakten äntligen startat igen. Längtan är som vanligt stor och funderingar finns om vad man har i kopplet.

Vi smög igång lite hos goda vänner och deras marker i lågfjällsterrräng. Lykka gick lite som jag önskade, inte ur hand men fick med sig mycket mark i utmärkt kontakt. Marken erbjöd en fin kull på ripa och en av dessa hamnade i säcken.

Dagen efter åkte vi mot norra Jämtland för flyg ut i marken med “damorkestern”. Jag fick låna Kenzo av fina vänner då antalet hundar kunde vara i minsta laget för flera dagars jakt. Vi jagade i både lågfjäll och högfjäll och tog vara på chanserna både vad gäller hundarnas arbeten och skyttarna behövde heller inte skämmas. Underbara dagar med duktiga hundar, härligt sällskap och fantastisk mat avnjöts om kvällarna i Bodegan. Dagarna tog fort slut och helikoptern kom efter några dagar med nästa gäng då damerna åkte mot civilisationen. I det här gänget var bl a kullbror Leo med och han funderade nog vad husse dragit ut honom på för ställe. Leo bjöds på ett fint tillfälle av Sky och Tobias, stort tack för det, och upp flyger en fin stor kull och Leo sätter sig precis som han lärt sig av husse innan. I samband med det så fick pojken fart på tassarna och kunde sedan söka ripan själv. För var släpp tog han för sig mer och mer och situationerna blev många. Att se Leo utvecklas som han gjorde dessa dagar fick mig att bli så himla nöjd! Han stod på armbågarna i strama stånd, rumpan rakt upp, knalltuff avance och total respekt. Lars skickade på honom på apport och han apporterar som om han aldrig gjort annat. Känslan är obeskrivlig!   Lars fick med sig en ny hund hem! Hela upplägget med jakt i omgångar passade oss alla utmärkt, preliminärbokning av helikopter för nästa år till samma plats är redan gjord.  Ååå Happy Day!!!!

Lykka och jag har haft några stunder i skogen och hon går helt galet bra i skogen! Jag har aldrig haft liknande hund! Hon söker i full fart och utmärkt kontakt i skogen, visst är GPS på men den används möjligtvis bara då hon ställer sig, hon kommer in regelbundet och visar upp sig och hon går i riktigt fina slag tillsammans med mig. En av kvällarna och efter ca 30 minuter ställer hon sig uppför en liten backe. Jag försöker smyga mig närmare men får ta om då terrängen är trickig, Lykka tittar på mig och tar ett nytt stånd något närmare fågeln. Jag kommer uppför krönet och ser att något mörkt rör sig en bit bort. Orrtuppar var min tanke….Jag kör på och upp flyger tre tjädertuppar varav en faller offer för min bössa. Lykka går efter en bit men kan stoppas rätt snart och hon är då helt lugn. Jag går försiktigt fram emot den fällda fågeln och petar lite försiktigt för att se om den gigantiska tuppen är stilla och död-tack, den var stendöd. Tuppen var större över bröstet än vad Lykka är över ryggen, stor som ett as! Bra jobbat Lykka, vi kommer ha många roliga stunder tillsammans!

Jag har pratat med flertalet i kullen och även haft en liten utvärdering vid 2 års ålder. Jag är otroligt nöjd med vad Snöa och Sniff gett mig! Nästan alla valpar är i jagande hem och en gemensam nämnare är bl a deras hantering av fågel. Flera i kullen slår ner på farten i samband med att de känner vittring, de preciserar sig fram till fågeln och kommer riktigt nära så skyttet blir lättare. En egenskap som jag gillar. 4 hundar är HD röntgade och fria, ingen tycks ha någon allergi eller överkänslighet med magproblem eller klåda som följd, flera tycks ha ett obeskrivligt lugn och stabil mentalitet. Jag kan inte vara annat än nöjd,!

Nu kommer vi jaga oss genom hösten fram till löp som bör bli kring årsskiftet. Då väntar Valeras Sjakk och jag hoppas på parning och en liten fin kull. Självklart är syftet att behålla minst en av dessa här hemma. Spänningen är olidlig!

Lars och Leo